Újabb építészeti különlegességet árulnak Kaliforniában

Bollman-ház
Vágólapra másolva!
Piacra került Kalifornia államban az úgynevezett Bollman-ház, melyet a legendás amerikai építész, Frank Lloyd Wright legidősebb fia tervezett.
Vágólapra másolva!

Eladóvá vált a kaliforniai Bollman-ház néven ismert ingatlan, amelyet a híres amerikai építész, Frank Lloyd Wright legidősebb fia, Lloyd Wright tervezett. A szintén építész Wright 1922-ben álmodta meg az épületet, és ez volt a karrierjének második önálló megbízása.

Az 1923-ban elkészült ingatlant Wright egy fiatal vállalkozó és építész kollégájával, Henry Bollmannal építette meg, és a nevét onnan kapta, hogy a ház Bollman számára készült. Az épület további építészeti sajátossága, hogy úgynevezett Maya Revival stílusban készült, amely nem honosodott meg Kaliforniában, vagyis ebből a szempontból is kuriózumnak számít – írja a Dirt.com.

Bollman egyébként csak néhány évig élt az ingatlanban, aztán Honoluluba költözött. Ezt követően különböző tulajdonosok kezébe került. Élt a házban egy fiatal társasági férfi, egy big band énekes, egy középiskolai tanár, valamint egy tűzoltócsöveket és -készülékeket gyártó cég tulajdonosa is.

Az 1980-as évek elején aztán Mimi London belsőépítész vásárolta meg az ingatlant, aki kibővítette és áttervezte a konyhát, illetve átalakította a fürdőszobákat. Emellett a ház beton- és vakolatbelsőjét aranyszínű festékkel vonta be. A későbbi tulajdonosok az aranydíszítést meghagyták, azonban amennyire lehetett, visszaállították a belső tereket az átalakítás előtti tervek szerint.

A ház egy 753 négyzetméteres telken terül el, és 234 négyzetméter lakóterülettel rendelkezik. A házban négy hálószobát és két fürdőszobát alakítottak ki. Az ingatlant legutóbb 2014-ben értékesítették 1,9 millió dollárért, most pedig 3,2 millió dollárért (kb. 1,1 milliárd forint) kínálják.