Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A legtöbb országban csökken a dohányzók száma, de van egy látványos kivétel

Addicts in Corona Lockdown diseases addiction Social Consumption Smoker Nicotine Horizontal ECONOMY TOBACCO SMOKING DISEASE SMOKE
24 July 2021, Berlin: A woman takes a drag on a cigarette. Addicts have been hit particularly hard by the restrictions of the Corona Lockdown over the past year and a half. Photo: Fabian Sommer/dpa (Photo by Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Világszerte folyamatosan csökken a dohányzók száma, és a legfrissebb becslések szerint ez a globális trend 2030-ig folytatódni is fog. Van azonban egy ország, amely jelentős kivételt képez.
Vágólapra másolva!

Noha lassú ütemben, de a következő években is folyamatosan csökkenhet a dohányzók száma a világban. A Statista legfrissebb fogyasztói kutatása szerint 2030-ig a legtöbb nagy piacon mérséklődni fog a dohánytermékeket vásárlók száma.

A vizsgált piacok közül Kínában dohányoznak a legtöbben, azonban itt is csökkenő trend figyelhető meg.

Míg 2021-ben 293 millió dohányos volt az országban, addig 2030-ra ez a szám 290 millióra csökkenhet. Indiában ugyancsak zsugorodhat a dohányzók száma, 147 millióról 145 millióra.

A világ legnagyobb gazdaságának számító Egyesült Államokban várható a legnagyobb mértékű csökkenés, 67-ről 63 millióra.

Világszerte egyre kevesebben dohányoznak Forrás: AFP/Punit Paranjpe

Az európai országok körében ugyancsak lassú csökkenés várható. Németországban 25-ről 24 millióra, az Egyesült Királyságban pedig 13-ról 11 millióra eshet vissza a dohányzók száma. Franciaországban viszont várhatóan nem változik a 21 milliós dohányzói szám.

A lista egyetlen látványos kivétele Indonézia.

Az ázsiai államban ugyanis egyedüliként nőhet a dohányosok száma 2021 és 2030 között, mégpedig igen jelentősen, 112 millióról 123 millióra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 1,3 milliárd ember dohányzik, akiknek több mint 80 százaléka közepes vagy alacsony jövedelmű országokban él. A dohányzás minden évben több mint 8 millió ember haláláért felelős, beleértve az 1,2 millió halált, amely összefüggésbe hozható a passzív dohányzással.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről