Csoda történt Dél-Koreában: egyszerre csak fiatalabbak lettek az emberek

Dél-Korea, diákok
South Korea, South Gyeongsang province, Busan, Saha-gu district, students in Gamcheon cultural village, former rehabilitated slum
Vágólapra másolva!
A dél-koreaiak szerdán egy-két évvel fiatalabbak lettek, ahogy érvénybe lépett az a jogszabály, amely általánosan előírja a nemzetközi számolási módszert.
Vágólapra másolva!

Dél-Koreában szerdán lépett életbe az a tavaly elfogadott jogszabály, amely a közigazgatás minden szintjéről kivezeti a hagyományos koreai életkor-számítási módszereket. A jogszabály alapján innentől hivatalosan már csak a nemzetközi számítási standard használható.

Ennek sok koreai állampolgár örülhet, ugyanis a legtöbben 1, de bizonyos esetekben 2 évvel is fiatalabbak lettek az új módszertan alapján.

Az Origo korábban részletesen beszámolt a sajátos koreai számítási módszertan hátteréről.

A furcsa változás oka, hogy a mindennapokban használt hagyományos módszer szerint a születésük napján a koreaiak azonnal 1 évesnek számítnak, majd minden év január 1-jén eggyel nő az életkoruk.

Ezzel párhuzamosan egy másik számolási módszertan is hatályban volt az országban, ezt elsősorban olyan kérdésekben vették figyelembe, mint a hadkötelezettség teljesítése vagy az alkohol- és dohánytermékek fogyasztása. Ebben a rendszerben a születéskor mindenki nulla éves, azonban minden év január 1-jével hozzáadnak 1 évet az életkorához.

Dél-Korea azonban az 1960-as évek óta – különösen az orvosi és jogi dokumentumokban – használja a nemzetközi normát. E szerint a születésekor mindenki nulla éves, majd a születésnapján nő az életkora 1 évvel.

A dél-koreai parlament tavaly decemberben fogadta el a jogszabályt, amely most lépett hatályba, és véget vetett az enyhén kaotikus, egymással párhuzamos rendszereknek.

A lakosság jelentős része örül a változásnak. A kormány még 2022 szeptemberében rendelt meg egy kutatást, amelyből kiderült, a koreaiak 86 százaléka használná az új számítási módszert a hétköznapokban, ha elfogadják a módosító jogszabályt.

Forrás: CNBC