Borzalmas dolog történt a harminc éve elhagyott kísérteties bányában

Illegális bánya, illegális bányászat Afrika, illusztráció
TO GO WITH STORY BY JORIS FIORITI A young miner exits the well of a clandestine gold mine on February 20, 2014 in the village of Nobsin, 10km from the city of Mogtedo in the Ganzourgou region, where the gold fever doesnt spare children who risk their lives trying to find a way to survive. AFP PHOTO / AHMED OUOBA (Photo by Ahmed OUOBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább harmincegy ember meghalt Dél-Afrika Szabadállam tartományában, abban a gázrobbanásban, amely egy használaton kívüli bányaaknában történt – közölte a dél-afrikai kormány pénteken.
Vágólapra másolva!

Az áldozatok valószínűleg illegális bányászok voltak a szomszédos Lesothóból.

A robbanás feltehetően még május 18-án történt, de a holttestek többsége még mindig a föld alatt van,

mert a bányában még mindig magas a metángázszint, a mentőcsapatok nem tudják megközelíteni a tragédia helyszínét Welkom város térségében - derül ki az ásványkincsekkel és energiaügyekkel foglalkozó minisztérium közleményéből.

Három holttestet más, a robbanáskor a helyszínen lévő illegális bányászok felhoztak a felszínre. További tizenhat bányász pedig a robbanás után átadta magát a hatóságoknak – közölte a dél-afrikai rendőrség.

Dél-Afrika régi aranykitermelési területein elterjedt az illegális talajkutatás, és a bányászok zárt és gyakran veszélyes aknákba szállnak alá.

A szóban forgó tárna korábban a legnagyobb aranykitermelő vállalatnak, a Harmonynak a tulajdonában állt.

A minisztérium szerint a bánya utoljára a 90-es években működött.

Kiemelt képünk illusztráció.