Trónfosztás történt az aranypiacon

dél-afrikai aranybánya, munkások
CARLTONVILLE, SOUTH AFRICA - MARCH 17 2005: Gold being poured at Driefontein Gold Mine near Carltonville, South Africa. The mine is owned by Gold Fields Ltd who are the fourth largest producers in the world. The company employ 48,000 people worldwide, and produces 4.3 million ounces of gold each year. (Photo by Tom stoddart/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ghána tavaly 32 százalékkal növelte az aranykitermelését, amivel visszaszerezte az első helyet a kontinensen a Dél-Afrikai Köztársaságtól.
Vágólapra másolva!

Ghána 2022-ben 3,7 millió uncia (közel 105 kilogramm) aranyat termelt ki, ami 32 százalékos növekedés volt a megelőző évben mért 2,8 millió unciához képest – közölte a ghánai bányászati kamara.

Ezzel Ghána tavaly visszavette a kontinens legnagyobb aranykitermelője címet Dél-Afrikától.

Ghána 2021-ben veszítette el az első helyét a kontinensen, amikor az ország aranykibocsátása drámaian zsugorodott – írja a Mining.com.

Ezzel a nagyüzemi ágazat tavaly az ország történetének legerősebb évét könyvelhette el – mondta Joshua Mortoti, a kamara elnöke.

Ghána visszavette a trónt az afrikai aranypiacon Forrás: shutterstock

Hozzátette, az erős kibocsátás és a meglévő bányák termelésének bővítése együttesen 13 százalékkal (2,7 millióról 3,1 millió unciára) emelte a nagyüzemi ágazat hozzájárulását a nemzeti aranykitermeléshez.

Mortoti elmondta, a bányászkamara tagvállalatai több mint 77.620 uncia aranyat értékesítettek a jegybank számára. A Bank of Ghana korábban belföldi aranyvásárlási programot indított, hogy növelje az ország tartalékait.