Ezekből az országokból érkeznek a ruhák a világba

Kína gyári munkások
--FILE--Female Chinese workers pack clothes to be exported to Japan at a garment factory in Nantong city, east China's Jiangsu province, 19 January 2017. China's nominal GDP growth is expected to accelerate in the first quarter of the year due to signs of improving economic activity and low bases, according to a Chinese investment bank. The nominal GDP growth, which is calculated without adjusting for inflation, will be 9.5 percent or even higher in the first quarter, said China International Capital Corp. Ltd. (CICC) in a research report. Official data put China's nominal GDP growth at 8 percent in 2016, while the real GDP growth with inflation taken out was 6.7 percent. The CICC attributed its upbeat projection to steady investment, increasing consumption and an expected recovery of exports at the beginning of 2017.
Vágólapra másolva!
Tartósan egy ország uralja a világ ruhapiacát, legalábbis az export tekintetében. Kínával ugyanis csak az Európai Unió tudja felvenni a versenyt ezen a téren, a további országok jelentős lemaradásban vannak. Kiderült, melyek a világ legnagyobb ruhaexportőr és importőr országai.
Vágólapra másolva!

Továbbra is Kína a világ legnagyobb ruhaexportőr gazdasága. Az ázsiai óriás 2021-ben 176 milliárd dollár értékben adott el ruhát külföldre – derül ki a Statista összeállításából, amely a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) adatai alapján készült.

Ezzel Kína a vizsgált évben egyedül felelt a teljes globális ruhaexport harmadáért.

A második helyen az Európai Unió egésze állt, 151 milliárd dollár értékű exporttal. Ezzel az európai blokk a globális ruhaexport 28,1 százalékát adta.

Az első két helyezett mögött azonban már hatalmas a lemaradás. A harmadik helyen (önálló országként tehát ezüstérmesként) Banglades állt, 34 milliárd dolláros exporttal. Banglades úgy lett harmadik a listán, hogy a globális export mindössze 6 százalékát adta.

A világ legnagyobb ruhaexportőr országai 2021-ben (milliárd dollár) Forrás: Statista

A toplistára (sorrendben) az alábbi országok kerültek még fel: Vietnám (31 milliárd dollár – becsült adat), Törökország (19 milliárd dollár), India (16 milliárd dollár), Malajzia (15 milliárd dollár), valamint Indonézia (9 milliárd dollár).

A legnagyobb vásárlók

A Statista emellett azt is megvizsgálta, mely országok voltak a legnagyobb ruhavásárlók 2021-ben. Itt az Európai Unió magasan vezeti a listát 195 milliárd dollárral (34,1 százalékos részesedés a globális ruhaimportból). A második helyre az Egyesült Államok került 106 milliárd dollárral (18,5 százalékos részesedés).

Ezt követően nagy szakadék következik a listán,

ugyanis a harmadik helyen álló Japán importja csupán 27 milliárd dolláros volt, melyet az Egyesült Királyság követett 23 milliárd dollárral.

Érdekesség, hogy miközben Kína az export területén nagyhatalom, az importja (különösen a népességszámát tekintve) igen szerény. Kína ugyanis 2021-ben mindössze 12 milliárd dollár értékben vásárolt ruhákat külföldről.