Maradhat az ementáli sajt megjelölés a hazai üzletekben

ementáli, sajtfélék
Az ementáli egy eredetileg svájci, félkemény sajt, amely kiválóan alkalmas főzésre. Nagyon jól olvad, kellemes, enyhén diós íze van. Gyakran használják hamburgerekhez, fondühöz és makarónihoz
Vágólapra másolva!
A svájciak megpróbálták levédetni eredetjelölő trade marknak az ementáli elnevezést, az Európai Unió Bírósága azonban nem adott helyt a kérelemnek. Az ementáli sajtnak az uniós tagországok piacain így továbbra sem kell a svájci Emmental nevű völgyből származnia.
Vágólapra másolva!

A magyar boltok polcain is maradhatnak a különböző márkájú ementáli sajtok ezzel az elnevezéssel, akkor is, ha nem a svájci Bern kantonban fekvő Emmentalból származnak.

A szóban forgó sajt ugyanis a svájci Emme völgyről kapta a nevét, ahonnan elterjedt. Jelenleg is ez az egyik legismertebb svájci eredetű sajt, amelyet helyben is nagy mennyiségben gyártanak

- írja a Világgazdaság.

Az ementáli elnevezés azonban ennek ellenére sem lesz eredetjelölő trade mark az Európai Unióban – erről döntött az uniós jogvitákban illetékes luxemburgi székhelyű bíróság.

Az ementáli elnevezés nem lesz eredetjelölő trade mark az Európai Unióban Forrás: Shutterstock

Az Európai Unió Bírósága (EUB) ítélete szerint az ementáli (németül emmentaler) elnevezés nem utal földrajzi eredetre, hanem egy bizonyos típusú sajtra, és nem kaphat uniós trade mark védettséget.

A svájciaknak egyébként nem ez az első sajtvitájuk idén, de korábban sem jártak sok sikerrel.

Márciusban egy amerikai bíróság mondta ki, hogy a gruyere néven forgalmazott sajtnak nem kell feltétlenül Gruyere város környékéről származnia. Ez a sajt uniós védettséget élvez, francia, illetve svájci változatban.

További részletek ide kattintva olvashatók.