Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mindent elsöpör az útjából a két hatalmas ázsiai szupergazdaság

kastély, palota, épület, építészet, Tiltott Város, Peking, Kína
Aerial urban landscape view of the Forbidden City, a palace complex in Dongcheng District, at the center of the Imperial City of Beijing, China. No people. Copy space
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megemelte az ázsiai csendes-óceáni térségre vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzését. A szervezet várakozásai szerint a térség lehet idén a globális növekedés motorja, és Kína, illetve India adhatja a világ GDP-növekedésének mintegy felét.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett regionális elemzése szerint az ázsiai csendes-óceáni régió bruttó hazai terméke (GDP) idén 4,6 százalékkal bővülhet, ami 0,3 százalékponttal haladja meg az IMF által októberben várt szintet – írja a CNBC.

A feljavított kilátások azt is jelentik, hogy

a térség adhatja 2023-ban a globális gazdasági növekedés mintegy 70 százalékát.

A régió növekedése tavaly 3,8 százalékos volt.

Ázsia lehet idén a világgazdasági növekedés motorja Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Lu Hanxin

A két legnagyobb motor Kína és India lehet, melyek együttesen a világgazdasági növekedés nagyjából felét adhatják, míg a térség többi gazdasága további 20 százalékos részesedéssel járulhat hozzá a bővüléshez.

Kína 5,2 százalékos, míg India 5,9 százalékos növekedést produkálhat a Valutaalap szerint.

A régióra vonatkozó általános optimizmus mellett az IMF több térségbeli ország növekedési előrejelzését is csökkentette. Az októberben vártnál így enyhébb lehet a bővülés Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Szingapúrban, valamint Dél-Koreában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről