Nagy a baj, alapvető élelmiszerből fogyhat ki a világ

kambodzsai rizstermelés, Kambodzsa, Ázsia, rizs
Cambodia,Siem Reap,The Old Market,Rice Shop Display
Vágólapra másolva!
Kínától az Egyesült Államokon át az Európai Unióig csökken a rizstermelés, ami világszerte több mint 3,5 milliárd fogyasztó számára hozhat majd áremelkedéseket. Egy friss elemzés szerint idén az elmúlt 20 év legsúlyosabb rizshiánya fenyeget a világpiacon.
Vágólapra másolva!

Különösen az ázsiai csendes-óceáni térségben lehetnek súlyosak a globális rizshiány hatásai, ahol a világon megtermelt rizsmennyiség mintegy 90 százalékát fogyasztják. A Fitch Solutions elemzői szerint pedig

2023-ban az elmúlt 20 év legkomolyabb hiánya fenyeget a rizspiacon

– írja a CNBC.

A termelés visszaesése miatt a rizs világpiaci ára már napjainkban is rekordmagas szintek körül mozog, és az elemzők szerint 2024-ig maradhat is a magas ár. A jelentés szerint 2023-ban száz font (45,36 kilogramm) rizs átlagára 17,30 dollár lehet, és csak jövőre enyhülhet 14,50 dolláros átlagárig.

A Fitch szakértői úgy kalkulálnak, hogy

a 2022/2023-as szezonban a globális rizshiány mértéke elérheti a 8,7 millió tonnát. Ez a legnagyobb piaci hiány lenne a 2003/2004-es szezon óta.

Akkor azonban a mostaninál sokkal nagyobb, 18,6 millió tonna volt a deficit.

20 éve nem látott rizshiány jöhet idén Forrás: AFP/Hemis.fr/Ausloos Henry

A rizskínálat szűkössége mögött részben az ukrajnai háború, részben a nagy rizstermelő gazdaságokban (például Kínában és Pakisztánban) uralkodó rossz időjárás áll. A tavalyi év második felében például Kínában a mezőgazdasági területek nagy részét sújtották heves esőzések és áradások.

Közben Pakisztánban (amely a globális rizskereskedelem 7,6 százalékáért felel) az éves termés 31 százalékkal csökkent a megelőző szezonhoz képest, ugyancsak a súlyos áradások miatt.

Ez pedig még az elemzők által várt csökkenésnél is sokkal nagyobb mértékű volt.

A hiányt az is fokozza, hogy miközben az USA és az Európai Unió kitermelése is csökkent, az ukrajnai háború következtében a rizs egyre népszerűbb helyettesítő lett a gabonapiacon. Ennek eredményeként pedig jelentősen megemelkedett a rizs iránti globális kereslet, miközben a kínálat hirtelen zsugorodott.

A legnagyobb vesztesek pedig az olyan importőr országok lehetnek, mint Indonézia, a Fülöp-szigetek, Malajzia, valamint az afrikai országok.

Ezeknek az államoknak ugyanis most a szokásosnál sokkal magasabb behozatali költségeket kell fizetniük.

A várakozások szerint jövőre már elkezdhet normalizálódni a globális rizspiac Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Yasushi Wada

Voltak olyan országok is, amelyek a hiány miatt az exportot is korlátozták, hogy biztosítsák a hazai ellátást. India például szeptemberben megtiltotta a törmelékrizs exportját, amivel viszont felhajtotta a világpiaci árakat.

Mindazonáltal a Fitch elemzői azzal számolnak, hogy a 2023/2024-es szezonban már elkezd normalizálódni a globális rizspiac, ez pedig elhozza a gabona átlagárának csökkenését.

Emellett pedig a termelés is fokozatosan emelkedhet, bár – teszik hozzá az elemzők – itt kiemelten fontos lesz, hogy a globális rizstermesztés egyik fő motorjának számító India miként teljesít majd a következő években.