Szenzációs kincseket találtak az elhagyatott olajkutak mélyén

olajkutatás, olaj, olajkút
[Oilfield pumpjack, Canada] A pumpjack at an oil drilling site at sunset.
Vágólapra másolva!
Egyre több startup vállalat foglalkozik azzal, hogy kinyerje a lítiumot a már használaton kívüli olajkutak mélyéről. Az elektromos autókhoz is használt, kulcsfontosságú fémet így a jelenleg bevett bányászatnál sokkal hatékonyabban lehetne megszerezni, ami forradalmi hatással járhat a globális energiaiparban, különösen az elektromos autók gyártásában.
Vágólapra másolva!

A lítium a globális energiaátállás szempontjából kulcsfontosságú nyersanyagnak számít, és nélküle jelenleg az elektromos autók is elképzelhetetlenek. Napjainkban azonban a lítiumbányászat igencsak szennyező és energiaigényes iparág, ráadásul óriási mennyiségű édesvizet használnak fel hozzá. Éppen ezért világszerte számos vállalat igyekszik alternatív megoldást találni a lítium megszerezésére, mivel a fém iránti kereslet várhatóan tovább nő a jövőben. Az egyik új lítiumforrást pedig a használaton kívüli olajkutak biztosíthatják.

Ezek mélyén ugyanis olyan sósvizes oldatok találhatók, melyekből megfelelő technikával közvetlenül nyerhető ki lítium.

A technológia egyelőre még a fejlesztés korai szakaszában van, és a kereskedelmi célokra történő kitermeléshez jelentősen növelni kell az olajkutak mélyéből kiemelt mennyiséget – írja az Oilprice.com.

Ha azonban a technológiával foglalkozó startupok áttörést érnek el, akkor az alapjaiban változtathatja meg a jelenleg ismert lítiumbányászatot.

Ez a fajta kitermelés ugyanis sokkal kevésbé szennyező, mint a mostani lítiumbányászat, ráadásul sokkal kevesebb édesvíz kell hozzá.

Miként arról az Origo beszámolt, Chilében is dolgoznak azon, hogy kevésbé környezetterhelő módon termeljenek ki lítiumot.

Emellett a szükséges engedélyek beszerzése is egyszerűbb lehet, mint egy bánya esetében, hiszen az olajkutakat már lefúrták, és az esetek többségében a szükséges infrastruktúrát (például a környező úthálózatot) is kiépítették. Ugyanakkor a vállalatok számára a méretbeli kérdések mellett további megoldandó probléma, hogy pontosan milyen vegyszereket kell használniuk a lítium kinyerésekor.

A szükséges vegyszerek ugyanis függnek az adott helyszín sajátosságaitól.

A startupok vezetői azonban optimisták, és úgy vélik, sikerülhet megfelelően fejleszteni a technológiát, illetve elérni a szükséges kitermelési méreteket. Ha ez valóban megtörténik, akkor a világ jelentős mennyiségű új lítiumforráshoz juthat, miközben a várakozások szerint a nyersanyag iránti kereslet a következő évtizedekben ugrásszerűen emelkedhet.