Feldarabolják a világ egyik legnagyobb online kereskedőjét?

Alibaba acquired NetEase Kaola, said Alibaba Group Holding Ltd  2 billion acquisition Alibaba China Chinese e-commerce finance Kaola NetEase logo
--FILE--Picture of the Alibaba logo outside its headquarter in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 25 July 2019. Alibaba Group Holding Ltd said on Friday it has acquired NetEase Kaola, the cross-border e-commerce platform of NetEase Inc, for $2 billion, 6 September 2019.
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy az Alibaba megszenvedte Peking kemény politikáját. De vajon a feldarabolás lehet a megváltás a világ egyik legnagyobb online kereskedőjének számára?
Vágólapra másolva!

Az Alibaba ugyan a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata lett, de Kína az elmúlt két évben szigorúan fellépett a tech-szektor ellen, a cég alapítója, Jack Ma egy évig inkább külföldön élt. Most visszatért, miközben a kínai miniszterelnök reformokat ígér.

Az Alibaba kínai székháza Forrás: Imaginechina via AFP/Stringer - Imaginechina/Stringer

Az Alibabát az elmúlt években kellemetlenül érintette Peking erőskezű politikája, de most küszöbön a fordulat. Az 1999-ben alapított vállalat évek alatt Kína egyik legnagyobb online cége lett – ez kezdetben a vezetést sem zavarta. A Kínai Kommunista Pártnak 2012 óta van pártbizottsága a vállalatnál, és mintegy kétezer párttag dolgozik az Alibaba alkalmazottjaként.

Jack Ma bírálta Kína szabályozási rendszerét, ami után jobbnak látta, ha visszavonul a nyilvános szerepléstől, a Twitteren 2020 októberben tette közzé az utolsó bejegyzését. Ezután elhagyta a távol-keleti országot is, holléte heves találgatások tárgya volt.

A néhány hete hivatalba lépő miniszterelnök, Li Csiang reformokat és piacbarát kormányzást ígér, legutóbb arról beszélt, hogy egy sor új intézkedést fognak bevezetni a piacra jutás kiterjesztésére és az üzleti környezet optimalizálására, bár konkrét részleteket nem árult el.

Jack Ma, az Alibaba alapítója Forrás: Imaginechina/Tu meifei - Imaginechina/Tu Meifei

Az nagy kérdés, hogy Jack Ma mennyire akarhatja a szétdarabolást, de kétségtelen tény: az átalakítás mintául szolgálhat a kínai tech-szektornak. Ezzel ugyanis megvalósulna a kormány célja, hogy korlátozza az egyre nagyobb hatalommal bíró magáncégeket, miközben nem rontaná, sőt javítaná a versenyképességüket.

Így véget érhet a kínai tech-szektor vesszőfutása, aminek az üzletember is örülhet.

További részletek ide kattintva olvashatók.