Egy angliai férfi 1 fontért vásárolt magának egy kastélyromot

Betchworth Castle
Betchworth Castle
Vágólapra másolva!
Egy angliai férfi még 2008-ban döntött úgy, hogy megvásárolja azt az ősi kastélyt, melynek megmaradt romjait a hely településii tanács magára, pontosabban az enyészetre hagyta.
Vágólapra másolva!

Különös üzletet kötött a most 60 éves Martin Higgs, amikor 2008-ban úgy döntött, ajánlatot tesz egy kastély megvásárlására. Az angliai Brockham nevű kis faluban található a Betchworth Castle nevű kastély, pontosabban annak megmaradt romjai, melyekről a helyi tanács nem akart tovább gondoskodni – írja a The Sun.

A kastély története valószínűleg a vaskorig nyúlik vissza, és szerepel azon a listán, melyet egykor Hódító Vilmos állított össze az új királyságban megadóztatható birtokokról. I. Eduárd király is megszállt a kastélyban, később pedig az épület viktoriánus tulajdonosai szándékosan hagyták, hogy „romantikus rommá" váljon.

Mielőtt Higgs ajánlatot tett volna a romokra, a helyi tanács le akarta bontani a kastély maradványait, melyek körül ma golfpálya található.

A bontást azonban a kormány nem engedélyezte, a tanács pedig úgy döntött, nem fordítanak további összegeket a fenntartásra. A döntés oka részben az volt, hogy a becslések szerint a felújítási költségek meghaladták volna az épület piaci értékét, így a tanács inkább elkerülte az anyagi veszteséget.

Ekkor jelent meg a történelemrajongó Martin Higgs, aki a gyerekkorában a barátaival is játszott a romok között, és sajnálta, hogy a területet átadták az enyészetnek. Előterjesztette a tanácsnak, hogy hajlandó megvásárolni a kastélyt 1 fontért, a hatóság pedig beleegyezett az üzletbe.

A tranzakciót végül 2012-ben zárták le, Higgs pedig több forrásból kezdte meg az állagjavításokat. Az államtól örökségvédelemre kapott például 186 ezer fontot, de a helyi tanács is támogatta a munkálatokat.

Azt már a feleségének is csak később vallotta be, hogy saját zsebből 29 ezer fontot költött a felújításokra

– mesélte a férfi a The Guardiannek.

Amikor Higgs megvásárolta az összeomlás szélén álló épületet, a Betchworth Castle évi 7 ezer látogatót vonzott. A felújításokat követően ez a szám tavaly már 28 ezer fő volt.

A férfi elmondta, hogy teljesen önkéntes és nonprofit alapon gondozza a birtokot, vagyis semmilyen bevétele nincs a fenntartásból. Éppen ezért önkéntesek segítségével végzik a takarítási és más gondozási munkálatokat.