Pontot tett a találgatások végére a Tesla

Tesla Model Y, Forma-1, Nico Rosberg, Brandenburg
22 March 2022, Brandenburg, Grünheide: Several Model Y electric vehicles stand on a conveyor belt at the opening of the Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg. The first European factory in Grünheide, which is designed for 500,000 vehicles per year, is an important pillar of Tesla's future strategy. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban folyamatos spekulációk tárgya volt, hogy a Tesla beszáll-e a lítiumbányászatba annak érdekében, hogy biztosítsa az elektromos autók gyártásához szükséges lítiumkészletet. Elon Musk most bejelentette, mit tervez a vállalat.
Vágólapra másolva!

A Tesla a jövőben inkább a lítium finomítására fog összpontosítani a bányászat helyett – jelentette be a múlt héten Elon Musk, a vállalat vezetője. Ezzel Musk, egy időre legalábbis,

pontot tett a találgatások végére, melyek arról szóltak, hogy a Tesla bekapcsolódik-e az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges lítium bányászatába

– írja a Mining.com.

Musk hangsúlyozta, a „korlátozó tényező" a lítium finomítása, nem pedig a nyersanyag tényleges megtalálása, mivel egyetlen országnak sincs monopóliuma a lelőhelyekre.

A bányászat helyett a lítium finomítására helyezi a hangsúlyt a Tesla Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

A Tesla a Texas állambeli Corpus Christiben le is tette egy tervezett lítium-finomító alapkövét, a cél pedig az, hogy egy éven belül már meginduljon a termelés.

A vállalat a texasi finomítóban lítium-koncentrátumot tervez feldolgozni az akkumulátorokhoz szükséges minőségű anyaggá.

Korábban az is felmerült, hogy a Tesla a lítiumkészletek biztosításához esetleg felvásárolja a Sigma Lithium nevű bányavállalatot. Az ezekkel kapcsolatos spekulációkra az autógyártó nem reagált.