Ilyen egy tökéletes sivatagi otthon

Palm Springs, desert
Vágólapra másolva!
Igazi építészeti különlegességnek számító otthont árulnak Palm Springsben. A ház ugyanis a „sivatagi modernizmusnak" nevezett építészeti stílus egyik legnagyobb hatású mesterének háza volt, melyet a családjának álmodott meg.
Vágólapra másolva!

A „sivatagi modernizmus" néven ismertté vált építészeti stílus egyik legnagyobb hatású képviselője William F. Cody volt. Az építész 1916-ban, Ohióban született, és a második világháborút követően a kaliforniai Palm Springsben kezdett megbízásokat kapni, ahogy a város egyre divatosabb üdülőhellyé vált. 1950-re Cody már annyi megbízást kapott, hogy a családjával együtt átköltözött Santa Monicából Palm Springsbe – írja a Dirt.com.

Az építész számos különböző funkciójú épületet tervezett, a country kluboktól a könyvtárakig. Egy sivatagi házat azonban a saját családjának is megálmodott, melyet 1952-ben be is mutattak az Arts & Architecture című magazinban.

Az 1255 négyzetméteres telken elterülő, 272 négyzetméter lakóterülettel rendelkező otthon a fenyő- és cédrusfa elemek mellett olasz márványt, gránitot, valamint számos üvegfalat tartalmaz. További jellegzetessége az épületnek, hogy a birtokon kaktuszok egész sora található, vagyis az otthon szervesen integrálódik a sivatagi környezetbe.

A kiemelkedő részletek között található még a szabadtéri zuhanyzó, valamint a bombatámadás ellen kialakított óvóhely. A házban egyébként három hálószoba, illetve három és fél fürdőszoba kapott helyet.

Az ingatlant legutóbb 2022-ben vásárolta meg egy spanyol építész házaspár. Paula Bueso-Inchausti és Guille Castaneda 2,5 millió dollárt fizettek a házért. A házaspár munkája azonban egyre inkább a Szilícium-völgyre összpontosult, így az otthonukat elkezdték bérbe adni, elsősorban rövidtávra. Jelenleg Peter Blake modernista művész bútorkiállításának ad otthont a ház.

A kiállítás azonban elő is készíti az ingatlan újbóli piacra kerülését. A tulajdonosok ugyanis 3,25 millió dolláros (kb. 1,2 milliárd forint) listaáron szeretnék a jövőben értékesíteni az építészeti különlegességet.