Rengeteg kenguru menekülhet meg a sportszergyártó cég döntése miatt

kenguru, ausztrália, állat
A kenguru támadás az utóbbi időben gyakran előfordul Ausztráliában A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A Nike a legújabb világmárka, amely beszünteti a kengurubőr használatát termékeinek gyártása során.
Vágólapra másolva!

A Nike közleményben jelezte, hogy 2023-ban teljesen felhagy a kengurubőr használatával a sportcipőinek gyártása során. A vállalat ezzel együtt bemutatja a népszerű, Tiempo Legend Elite nevű futballcipőjének új változatát, amely egy új szintetikus anyagból készül.

A Nike közlése szerint ez a cipő teljesítményét is növeli, miközben kiváltja az erősen vitatott kengurubőr használatát

– írja a The Guardian.

A döntés hátterében részben az áll, hogy az amerikai Oregon államban, ahol a Nike székhelye is van, januárban törvényjavaslatot nyújtottak be a sportruházat-gyártók ellen.

A tervezet betiltaná a kengurubőrből készült termékek értékesítését.

Nemrég hasonló javaslatot terjesztettek elő Connecticut államban is, Kaliforniában pedig az 1970-es évek óta tilos kengurubőrből készült termékeket árusítani.

A Nike mellett a német Puma idén szintén leállítja a kengurubőr használatát. A két sportszergyártó ezzel olyan luxusmárkákhoz csatlakozik, mint a Versace és a Prada.

A Nike is beszünteti a kengurubőr használatát Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Az állatvédők hosszú ideje kampányolnak a kenguruk kereskedelmi célú leölése ellen.

Az állatvédő szervezetek üdvözölték a Nike döntését, és úgy vélik, a lépésnek világszerte érezhetők lesznek a pozitív hatásai – de különösen Ausztráliában.

Miközben Ausztráliában a kenguruk kereskedelmi célú leölése legális, a szakemberek véleménye megoszlik a vállalatok lépéseivel kapcsolatban. Az ausztrál kenguruipari szövetség elnöke, Ray Broda például úgy látja, a kengurubőr használata akár fenntartható opció is lehet például a szarvasmarhák és a juhok tenyésztésével szemben, tekintve az utóbbi karbonlábnyomát és vízigényét. Egyes helyi természetvédők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy

a tilalmak következtében a kenguruk egyes területeken túlszaporodhatnak, ami végső soron negatív hatást eredményezhet.

Tekintve viszont, hogy a kengurukat nem tenyésztik kereskedelmi felhasználásra, a hozzájuk kapcsolódó iparág teljesen szabályozatlan. Az állatvédők részben ezért is támogatják a cégek döntéseit. A kérdés körül tehát még komoly viták is kialakulhatnak a következő években.