Elemzők szerint akár hitelből is megérheti állampapírt vásárolni

Budapest, 2019. november 28. Nyomtatott Magyar Állampapír Plusz a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án.A november eleje óta megvásárolható nyomtatott Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű, névre szóló, nyomdai úton 10.000, 50.000, 100.000, 500.000, 1.000.000, 2.000.000 forintos címletekben előállított, fix, sávos kamatozású lakossági állampapír. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Márciusban csökkent számos szabad felhasználású jelzáloghitel kamata, ugyanakkor a lakossági állampapírokkal elérhető hozam nem változott. Emiatt még többet nyerhet az, aki kölcsönből vásárolna most inflációkövető állampapírt: egy 40 millió forintos befektetésnél a nyereség már akár 6,7 millió forint is lehet a Bankmonitor.hu számításai szerint.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi pénzügyi helyzet nagyon különleges: az alacsony kockázatú befektetések kamata ugyanis sok esetben meghaladhatja egy szabad felhasználású jelzáloghitelek költségét, vagyis megérheti akár hitelből befektetni, például állampapírt vásárolni. A Bankmonitor.hu szakértőinek számításai szerint egy 40 millió forint összegű befektetéssel akár 6,7 millió forint nyereség is elérhető mindössze 2 esztendő alatt.

Mindezt az teszi lehetővé, hogy

  • szabad felhasználású jelzáloghitelt jelenleg akár 8,89 százalékos kamattal is fel lehet venni,
  • miközben a 2030/I PMÁP lakossági állampapír induló éves kamata 16 százalék.
A képen a nyomtatott Magyar Állampapír Plusz látható a belvárosi 5-ös számú postán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Vagyis a hitel költsége messze elmarad az alacsony kockázatú lakossági állampapírok kamatszintjétől.

Sőt, valójában március elsejével még javult is a helyzet: a jelzáloghitel 9,54 százalékos induló kamatszintje a Bankmonitor hitelkalkulátor számításai szerint 0,65 százalékkal csökkent március elsejétől, így a legjobb ajánlat jelenleg 8,89 százalékos kamattal érhető el. Emiatt pedig egy 40 millió forint kölcsön felvételével, majd a hitelösszeg állampapírba történő befektetésével a profit nagyságrendileg 620 ezer forinttal emelkedik 2 év alatt. Ez a 40 millió forintra vetítve 10 százalékkal magasabb profitot jelent: a nyereség 6.133.182 forintról 6.754.130 forintra emelkedik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!