Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az Ipar 4.0 technológiák új távlatokat nyithatnak meg a vállalkozások előtt

Mercedes-AMG ONE
Az aprólékos gyártási folyamatot az Ipar 4.0 legújabb módszerei egészítik ki. Így az alkatrészeket előre összeválogatott készletekbe rendezik a hordozó edényekben, és azok pontosan a megfelelő időben, a megfelelő helyen állnak a szerelők rendelkezésre
Vágólapra másolva!
Nemzetközi és hazai kutatások egybehangzó megállapításai szerint az innovatív technológiák értő és tudatos alkalmazása pozitívan hat a vállalkozások hatékonyságára és versenyképességére, azonos foglalkoztatási szint mellett is emelve hozzáadottérték-termelő és exportképességüket. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2022 év végén azzal a céllal készített kutatást, hogy kiderítse, a hazai feldolgozóipari vállalkozások körében mennyire elterjedt az Ipar 4.0 technológiák használata, hogyan gondolkodnak e technológiákról, illetve részt vennének-e egy jövőbeni, innovatív megoldások bevezetését ösztönző kormányzati támogatási programban.
Vágólapra másolva!

A többek között 310 magyar feldolgozóipari vállalkozás megkérdezésével végzett primer kutatás eredményeiből kiderült, hogy bár az Ipar 4.0 technológiák már rövid távon is látványos eredményeket garantálnak az e technológiákat a mindennapi működésükbe integráló vállalkozások számára, a megkérdezettek közel fele (46,8 százaléka) semmilyen ilyen típusú megoldást nem használ a tevékenysége során.

A valamilyen Ipar 4.0 technológiát alkalmazó vállalkozások körében a leggyakoribb a termelés-/gyártásirányítási rendszerek (29,7 százalék), az IoT-megoldások (24,5 százalék), valamint a prediktív termelés-/gyártástervezés és készletgazdálkodás (23,6 százalék) használata.

Az Ipar 4.0 technológiák használata az érintett vállalkozói körben egyértelműen növelte a vállalkozások termelékenységét (79,1 százalék), javította az általuk előállított termékek minőségét (67,5 százalék) és azok mennyiségét (62 százalék), csökkentette a gyártásból fakadó hulladék, illetve selejtarány mértékét (62 százalék), valamint növelte a gyártósorok biztonságát, megbízhatóságát (58,9 százalék).

Örömteli, hogy a vizsgált vállalkozások közel háromnegyede a következő 3–5 évben tervezi Ipar 4.0 technológiák bevezetését, az alaptevékenység vagy a támogató területek digitális fejlesztését, és a válaszadók több mint fele nyitottnak mutatkozott egy ilyen technológiák elterjesztését támogató új pályázati programban való részvételre is.

Az elemzéshez tartozó grafika:

Forrás: Századvég Konjunktúrakutató Zrt.

A teljese elemzés elérhető a Századvég weboldalán.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről