Gondok vannak a Revolut beszámolójával

Revolut, startup
Vágólapra másolva!
A Revolut könyvvizsgálója, a BDO LLP nem tudta független módon ellenőrizni a fintech cég régóta késleltetett 2021-es beszámolójában közölt 636 millió fontos bevétel közel háromnegyedét.
Vágólapra másolva!

Első nyereséges év, bizonytalan beszámoló

Először lett nyereséges a Revolut, habár ez még nem a 2022-es hanem, a 2021-es üzleti évre vonatkozó adat. Az erről szóló pontos adatokat szerdán publikálta a fintechcég. A társaság bevétele 2021-re a bázisérték háromszorosára, 636 millió fontra emelkedett, amelyből 26,3 milliós nyereség keletkezett. A késedelmes adatközlés oka állítólag az volt, hogy a társaság új számviteli rendszert vezetett be, emellett egy elhúzódó hatósági ellenőrzés is hátráltatta az adatok véglegesítését és publikálását. 2020-ban egyébiránt még jelentős, 223 millió font veszteséget termelt a cég - írta a Világgazdaság.

Kevésbé jó hír azonban, hogy a Revolut könyvvizsgálója, a BDO szerdán bejelentette, hogy

nem tudta hitelt érdemlően ellenőrizni a társaság 2021. évi bevételének háromnegyedét, ezért 477 millió font bevételért nem vállal kezességet.

A Revolut alkalmazás a telefonon Forrás: Shutterstock

A BDO szerint a 2021-es évi teljes bevétel 75 százalékát azért nem lehet teljes mértékben függetlenül ellenőrizni, ugyanis azok kripto- és devizaügyletekhez köthetők, így a társaság bevételei jelentősen eltérhetnek a valóságtól.

A Financial Times arról is, hogy mivel a Revolut nem vezet írásos dokumentációt az általuk kezelt tranzakciókról, azokat a könyvvizsgáló az informatikai rendszerek áttekintésével tudta csak ellenőrizni. Magyarul a BDO ügyfélszámlák digitálisan nyilvántartott egyenlegeit "átnyálazva" végezte el az ellenőrzés ezen részét. Az ügyfeleknek a Revoluton keresztül harmadik fél által kezelet pénzeinél mindent rendben találtak.

A cég a tervek szerint majd idén júniusban teszi közzé a 2022-es beszámolóját, amelyet szintén a BDO fog ellenőrizni. A vállalat azt ígéri, hogy miután az informatikai rendszereikkel utólérték növekedési ütemüket, ezért idén nem lesz majd semmilyen nehézség az ellenőrzéseknél.

Van ok az aggodalomra a magyar ügyfeleknek?

Amikor egy pénzügyi szolgáltató cég (pontosabban cégcsoport) kapcsán a megbízhatatlanság - legyünk pontosabbak a könyvvizsgáló szóhasználattal: "nem megbízhatóság" - fogalma megjelenik, akkor sokakban érthető módon felmerül a kérdés, hogy biztonságban van-e a pénzük a Revolutnál, illetve a csoporthoz tartozó elektronikus fizetési szolgáltatónál. A Revolut működésének elején makulátlan hírnévnek örvendett, de esett némi folt az okos koncepcióra kialakított renomén. Elég csak 2022-re visszatekinteni: a felügyeleti jogokat ellátó litván jegybank összesen 200 ezer euró bírságot szabott ki a vállalatra, mert az nem tett maradéktalanul eleget a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás megelőzésére hozott szabályoknak. A cég együttműködő volt, és orvosolta a hibákat. Ősszel aztán újabb nehézségekről érkeztek hírek, ahogy az Origo megírta, több felsővezető állt fel a vállalattól, mivel akkor a brit pénzügyi szabályozó talált hibákat a könyvelésben és a belső kontroll folyamatok kérdéseinél. Szintén szeptemberben pedig jött az újabb hír: mintegy 50 ezer ügyfél adatát érintő célzott hacker támadás áldozata lett a cég - igaz, siettek leszögezni, hogy az ügyfelek pénze biztonságban volt, és időben sikerült szeparálniuk a támadási folyamatot. Év elején pedig újabb 70 ezer eurót kellett befizetnük felügyeleti bírságként azért, mert nem teljesítették határidőre az auditált pénzügyi beszámolóik benyújtását - itt érdemes megemlíteni, amit a litván jegybank is kiemelt indoklásában, hogy a beszámolók ugyan megvoltak, ám a cég azért nem adta be őket határidőre, mert az informatikai nehézségek miatt nem véglegesítették azokat. (Bár a döntés szempontjából ez mindegy.)

Mindez többekben felidézi egy nagy német tőzsdei cég 2020-as bukását. Akkor jelentett csődöt a könyvelési botrányba keveredett fizetési szolgáltatásokat bonyolító német Wirecard AG.

Az eladósodott, fizetésképtelenné vált cégről kiderült, hogy helyzetét ügyes, ám csak papíron létező eurómilliárdokat elkönyvelve igyekezett jobbnak bemutatni a vártnál.

Az Origo cikkét itt találja az ügyben.

Természetesen mindebből indokolatlan lenne arra a következtetésre jutni, hogy a Revolutból lesz hamarosan az új Wirecard. A vállalat imént vázolt nehézségei ellenére a cég pénzügyi helyzetét stabilnak látják az elemzők, és a márkanév továbbra is Európa egyik legértékesebb statupját takarja. Mindezek persze nem jelentenek garanciát semmire, ám a helyzetből nem is következik egy újabb, a magyarországi jelentős számú felhasználót is érintő vihar. Állításuk szerint informatikai problémáikat megoldották, és idén a célegyenesbe jutnak a brit banki engedély megszerzésében is (ennek híján az egyébként brit székhelyű cég nem kezelhet betéteket). S ne feledjük azt sem: a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó cég működését most is egy EU-s ország jegybankja felügyeli.

A tudatosság persze sosem árt. Az Origo is megírta korábban, hogy a hazai pénzintézetek felügyeletét ellátó jegybank többszöri kezdeményezése ellenére

a Revolut még mindig nem tett lépéseket a hazai leánybanki engedélyezési eljárásának megindítására.

A hazai ügyfeleknek elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Revolut Bank jelenleg határon átnyúló intézményként, nem itthoni banklicensszel tevékenykedik hazánkban. Ezért jelen helyzetben az esetleges elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási probléma esetén az érintett hazai fogyasztók alapvetően csak Litvániában kereshetnek jogorvoslatot saját ügyeik kapcsán. Ebben 2023 év elején sincs változás.

Mint arra az MNB már korábban is felhívta a figyelmet, a magyarországi ügyfelek érdekeit az szolgálná, ha a Revolut Bank leánybankként működne,

így tevékenységét magyarországi székhellyel, tőkeerővel, az MNB felügyelete alatt végezné. Arról egyelőre nincs információ, hogy a Revolut tesz-e lépéseket ebbe az irányba.