Elvis tavaly megelőzte Michael Jacksont

Ma lenne 82 éves Elvis Presley - 42 évesen hunyt el a világsztár
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban Elvis Presley fizikai lemezeiből adták el tavaly a legtöbbet. Ezzel a Király olyan sztárokat előzött meg, mint Frank Sinatra vagy Michael Jackson.
Vágólapra másolva!

Az amerikai fizikai lemezeladásokat könnyedén uralta Elvis Presley, 2022-ben. A Király albumaiból 125 millió darabot értékesítettek, amivel maga mögé szorította Frank Sinatrát (95 millió darab) és Michael Jacksont (79 millió darab) is – írja a 24/7 Wall St.

Noha a közelmúltban megjelent életrajzi film nyilvánvalóan új lendületet adhatott az Elvis iránti rajongásnak, a Király kultusza ettől függetlenül is töretlen.

Egy nemrég megjelent felmérés szerint az amerikaiak közel fele (47 százalék) vallja magát Elvis Presley-rajongónak.

A lista élvonalában olyan sztárok szerepeltek még, mint Madonna, Stevie Wonder, valamint Whitney Houston. A történelem legkelendőbb albumainak toplistáját azonban továbbra is Michael Jackson Thriller című lemeze vezeti. Ezt az Eagles Hotel California albuma, illetve az AC/DC Back in Black lemeze követi.

Elvis népszerűsége továbbra is töretlen az Egyesült Államokban Forrás: AFP

A fizikai lemezek egyre nagyobb népszerűségének pontos még az iparági szakemberek számára sem teljesen világos. Úgy tűnik, a digitális zene korában megnőtt az igény a fizikai példányokra, a klasszikusok esetében pedig gyakran gyűjtői értékük is van a lemezeknek. A kor sajátossága viszont, hogy sok bakelitlemezt online árulnak. A bakelitek egyik legnagyobb árusítóhelye az eBay.

A digitális zeneeladások azonban ezzel együtt is magasan uralják az iparágat.

Csak az Egyesült Államokban, 2022 első felében, a digitális zeneértékesítések mértéke elérte a 7,7 milliárd dollárt.

Ennek egy része olyan streaming szolgáltatásokból származott, mint a Spotify és az Apple.

A fizikai lemezek tehát újra népszerűek lehetnek, de jelenleg kizártnak tűnik, hogy valaha is átvegyék a vezetést a digitális értékesítésektől.