Izgalmas, új lehetőségek nyílhatnak idén a lakáspiacon

ingatlan, lakás, vásárlás, lakásvásárlás, kiadó, város, 2022
kiadó lakás illusztráció
Vágólapra másolva!
A tavalyi évben már látszottak a jelei, mostanra pedig egyértelműen kijelenthető, hogy a hazai lakáspiac elérkezett a már 2020 óta várt ciklusfordulóhoz. A 9 éve tartó meredek reálár-emelkedés után van tere az árcsökkenésnek, azonban a szakértők szerint ez nem lesz általános jelenség, hanem csak egyes szegmenseket érinthet. Az OTP Ingatlanpont és OTP Pénzügyi Pont évindító sajtóeseményén arról is beszéltek, hogy a fordulat a vevők, beruházók és az ingatlanközvetítő szakma számára is tartogat lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

A rekord mértékű drágulást hozó első félév és bő évtizedes rekord számú újépítést hozó harmadik negyedév után tavaly év végére erőteljesen lefékezett a lakáspiac.

– összegezte az elmúlt évet Valkó Dávid vezető elemző az OTP Ingatlanpont és OTP Pénzügyi Pont a sajtó-háttérbeszélgetésen. Ugyanakkor a visszaesések általában rövidebb ideig tartanak, és az áresés is csekélyebb, mint amekkora az azt megelőző emelkedés volt. A szakértők szerint a piaci fellendülés gyors lesz, jövőre már újra felfele mozdulhat a piac.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az árak tekintetében 2022 teljes évet még valószínűleg országos reálár-növekedés fogja jellemezni, a legkisebb arányút ugyanakkor a községekben és Pest megyében. Ez jelezheti a területi preferenciák ismételt megváltozását, azaz lecsenghet a Coviddal erőre kapott agglomerációs, vidéki kiköltözési hullám és ismét nagyobb súlyt kaphat a főváros, illetve a kislakások.

Ugyanakkor nincs jele annak, hogy a 2008-2013 időszakhoz hasonló mélységű és hosszúságú válság alakuljon ki a lakáspiacon, amit az is alátámaszt, hogy

az otthonteremtési támogatások jelentős része idén is elérhető marad. A korábbinál szegmentáltabb piaci működés mellett pedig az is valószínűsíthető, hogy a vevői alkulehetőségek bővülésével jó üzleteket is ki lehet majd kifogni.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

2022 utolsó negyedévében erős kivárás jellemezte a piacot, ma már optimistábbnak tűnnek a lakásvásárláson gondolkozók, illetve többen feladták a várakozó álláspontot mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. Ugyanakkor egy ingatlantanácsadó igénybevétele most az eladók és vevők számára is kifejezetten jó döntés lehet. A megváltozott piacon a megfelelő ár meghatározása is nagy kihívás egy kevésbé rutinos ingatlantulajdonosnak, míg az otthonkeresőknek a kivárás miatt megnövekedett alkulehetőségek kiaknázásában nyújthat segítséget egy felkészült ingatlanközvetítő.

Annak, aki az idei év folyamán ingatlan vásárlásban gondolkozik, nem feltétlenül érdemes kivárnia.

Különösen igaz ez az újépítésű lakások vagy energetikai korszerűsítésen átesett ingatlanok esetében, ahol a kínálat nem bővül olyan mértékben, mint a kereslet. Hosszabb értékesítési idők, nagyobb alkulehetőség várható, valamint ingatlantípusoként szegmentálódó, azaz eltérő sajátosságokat mutató piac.

Az idén a korábbinál magasabb kamatok miatt valamelyest átalakul a lakáshitelezési piac, és megnő az állami támogatások szerepe, amelyek továbbra is pozitív hatást gyakorolnak majd a hitelezési piacra.