Nagy Márton: A beruházások idén elérhetik a 20 ezer milliárd forintot

NAGY Márton
Budapest, 2023. február 16. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tart az MVM-csoport energetikai konferenciáján a Groupama Arénában 2023. február 16-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MVM-csoport konferenciáján tartott előadásában hangsúlyozta: meg kell védeni a gazdaságot, hogy a fejlődési pálya töretlen legyen, ebben az egyik legfontosabb szerepe a beruházásoknak van, amelyek az idén elérhetik a 20 ezer milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Nagy Márton a konferencián tartott előadásában arról beszélt, hogy a beruházások és a fejlesztések nagy része az energiáról fog szólni. A miniszter kifejtette: kulcsfontosságú, hogy növelni lehessen a vállalatok beruházásait, mivel kicsi, nyitott, exportvezérelt országként ezek segítenek a tervezett gazdasági fejlődés elérésében.

A miniszter kifejtette:

2023-ban a beruházások nagysága elérheti a 20 ezer milliárd forintot, ami a GDP közel 30 százalékát jelenti.

Ebből 13-14 ezer milliárd forint a vállalati beruházások értéke, míg az állami és a lakossági beruházások aránya csökken. Nagy Márton jelezte: az állam elsősorban a vállalatok beruházását kívánja ösztönözni, azaz nem elsősorban saját beruházásokat hajt végre, hanem beruházásösztönzéssel segíti a cégek fejlesztéseinek megvalósítását.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tart az MVM-csoport energetikai konferenciáján a Groupama Arénában 2023. február 16-án Forrás: MTI/Mónus Márton

Nagy Márton az idei beruházások várható értékének szerkezetét ismertetve elmondta, hogy ebből mintegy 4 ezer milliárd forintot a külföldi tőkebefektetések (FDI) teszik majd ki, nagyjából ezek adják a teljes beruházási összeg 20 százalékát. A költségvetés nagyjából 1,85 ezer milliárd forinttal (9 százalék), a közösségi források 2,19 ezer milliárd forinttal (11 százalék) lesznek jelen az egészen belül. Utóbbiak fokozatos mérséklődését 2030 után csak a külföldi tőkebefektetések tudják kiváltani, ezért a cél az, hogy ezek mértékét növeljék. A beruházási rátát 30 százalék felett kell tartani éves szinten a GDP-hez képest, az FDI beáramlását pedig a teljes beruházási skálán belül 20 százalék feletti arányban kell tartani.

Nagy Márton elmondta, hogy az idei beruházások jelentős része az autóiparhoz kapcsolódik, "de van azonv kívül is élet". A miniszter kifejtette, hogy

Magyarország számára egyaránt fontosak a keletről és a nyugatról érkező beruházások.

Ezt kifejtve elmondta, hogy Magyarország áthidaló szerepét fontosnak tartják, és a keleti és nyugati beruházások fontosságát épp az autóipar mutatja. Magyarországon ugyanis kínai akkumulátort tesznek nyugati vállalat itt gyártott autójába.

Magyarország járműgyártása kiemelkedően nagy mértékben, 30 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, termelési értéke meghaladta a 12 ezer milliárd forintot. Ennek kapcsán hozzátette, hogy Magyarország már most belépett az akkumulátor-iparba, a következő években 6.339 milliárd forintot várnak ezen a területen.

Magyarország a világon a negyedik legnagyobb akkumulátorgyártó hatalom lehet Kína, az USA és Németország után

- fejtette ki.

Nagy Márton ismertette, hogy az Egyesült Államokban nagyon intenzív a beruházások támogatása, az Európában látottaknál sokkal nagyobb mértékű, sőt, még a fogyasztókat is közvetlenül támogatják. Ez nagyon érzékenyen érinti Európát. Az USA oly mértékű intenzitást kínál például a napelemek gyártásához, hogy már nem Kínában a legolcsóbb azokat előállítani.

A miniszter szólt arról is, hogy a kormány elkötelezett amellett, hogy a vállalatokat ösztönözze új beruházásáok megvalósításában, az ehhez szükséges forrásokat megszerzi és át fogja azokat adni. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a 700 milliárd forintotos kerettel elindult Baross Gábor Újraiparosítási Program iránt nagyon nagy az érdeklődés a vállalatok részérő, és érdemes minél hamarabb jelentkezni rá, mert annak kerete hamar ki fog merülni.