Meghalt Shoichiro Toyoda

Shoichiro Toyoda, Tojoda Sóicsiró,  japán üzletvezető, a Toyota Motor Corporation elnöke
A file photo shows Shoichiro Toyoda, Toyota Motor Corp.’s Honorary Chairman in Shizuoka in Oct. 2015. Toyoda, the son of Toyota Motor Corp founder and father of current chief executive Akio, died of heart failure on Tuesday. He was 97. Toyoda also once served as chairman of Keidanren (the Japan Business Federation).( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Naoki Ogawa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
97 éves korában, mindössze 13 nappal a következő születésnapja előtt, elhunyt a Toyota vállalat alapítójának, Kiichiro Toyodának a fia, Shoichiro Toyoda - közölte a Toyota közleményében.
Vágólapra másolva!

Toyoda a karrierjét 1952-ben kezdte a Toyotánál, rögtön, miután lediplomázott a nagoyai egyetemen - írja a Blikk. Több pozíciót is betöltött a cégnél, ahol a minőségellenőrzéssel és autóipari technológiával is foglalkozott.

A ranglétrát bejárva, végül 1982-ben nevezték ki a vállalat vezérigazgatójává, később pedig – 1992-1999 között – az igazgatótanács elnökeként tevékenykedett. 2009-ben tiszteletbeli elnöknek nevezték ki.

Meghalt Shoichiro Toyoda, a Toyota Motor Corp tiszteletbeli elnöke Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Naoki Ogawa

Toyoda legidősebb fia, Akio Toyoda a Toyota jelenlegi vezérigazgatója. A temetést szűk családi körben tartják majd meg, de a cég a későbbiekben egy virrasztást is rendez a tiszteletbeli elnöknek.