Újabb földgázlelőhelyeket talált a Mol Magyarországon

MOL, földgáz, Kálló György elzár egy gázcsapot a MOL vecsési gáztelepén
Vágólapra másolva!
Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon. A három új kút akár 20.000 átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig. A Mol 2019-ben indította útjára sekélygáz programját: új technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kis méretű mezőket célozza meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat magyarországi évi 1,4 milliárd köbméter gáztermelésének jelenleg nagyjából 5 százalékát adja a sekélygáz - áll a Mol közleményében.
Vágólapra másolva!

Az új találatokat a modern szeizmikus mérések speciális kiértékelése tette lehetővé, amelynek segítségével pontosabb képet kapnak a kutatási szakemberek arról, hogy hol van nagy eséllyel gáz a föld mélyén. A fúrásokkal megcélzott gáztelepek a szokványosnál sekélyebb mélységben, általában 1500-2000 méter közelében találhatóak, a program innen kapta a nevét. A Magyarországon meglévő fejlett gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a megtalált telepeket nagyon rövid idő, átlagosan 5-6 hónap alatt termelésbe állítsák és a termelt földgáz eljuthasson a lakossághoz és az ipari fogyasztókhoz.

Az eddig termelésbe állított sekélygáz kutak körülbelül 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan eléri az 50.000-et.

„A három új kút akár napi 750 hordó egyenértékkel járulhat hozzá a Mol napi körülbelül 32.000 hordó egyenértékes magyarországi gáz és olaj termelésének szinten tartásához, ez évente körülbelül 44 millió köbmétert gázt jelent. A kelet-magyarországi sekélygáz-kutak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerülőben levő mezőink termelésének természetes csökkenését ellensúlyozni tudjuk. A programban az egyik legnagyobb lehetőség, hogy más kutatási projektekhez viszonyítva alacsony kockázattal, jól tervezhetően, jó megbízhatósággal járulhat hozzá a hazai szénhidrogén termelés csökkenésének mérsékléséhez" - mondta Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója.

Illusztráció Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Egy-egy új gázkút mögött rengeteg szaktudás, munka és befektetés van, de ezek az erőfeszítések fontos célt szolgálnak, hiszen minden köbméter itthon kitermelt földgáz hozzájárul az ország és a magyar háztartások energiaellátásához. A jövőben is az a szándékunk, hogy minél több szénhidrogént találhassunk Magyarországon" – tette hozzá Bacsa György, a társaság ügyvezető igazgatója, aki emlékeztetett a pár hónappal korábban bejelentett vecsési kutatási sikerre is.

- mondta.

A Mol a legnagyobb földgáz kitermelő Magyarországon, 2022-ben 1,4 milliárd köbméterrel a hazai termelés 90 százalékát adta, a sekélygáz aránya pedig nagyjából 5 százalékos a teljes mennyiségen belül. A vállalat ambiciózus beruházási tervekkel rendelkezik a területen, az elkövetkező öt évben mintegy 200 milliárd forintot tervez befektetni Magyarországon a kőolaj- és földgázbányászatba. Ennek közel 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

A kutatás-termelés divízió munkájában kiemelten sikeres a meglévő mezők termelésének intenzifikálása és a sekélygáz kutatási program. Ezek nélkül a hazai termelés mára a jelenlegi szint kevesebb mint felére esett volna vissza az elmúlt 5 évben.