Teljesen tiszta újrahasznosított műanyagot létrehozó technológiát jelentettek be

takarítás, tippek, trükkök
Szigorúan tilos a különféle tisztítószerek keverése
Vágólapra másolva!
A Procter & Gamble (P&G) a világ egyik legnagyobb, hétköznapi fogyasztási cikkeket, számos jól ismert márka termékét gyártó vállalata az idei Világgazdasági Fórum panelbeszélgetésein mutatta be fenntarthatósággal kapcsolatos több újdonságait, illetve az ennek kapcsán kötött partneri megállapodásokat. Ezekről az újdonságokról küldött a vállalat rövid összegzést közleményében.
Vágólapra másolva!

Áttörő technológia a műanyag újrahasznosításban

A PureCycle technológia egyedülálló tisztítási folyamata révén forradalmasítja az újrahasznosított polipropilént megújuló erőforrássá.

A technológia kémiai reakció nélküli tisztítási eljárást alkalmaz, hogy újszerű újrahasznosított műanyagot hozzon létre.

Leegyszerűsítve úgy működik, mint egy molekuláris mosógép, amely képes megszabadítani a régi műanyagokat minden szennyeződéstől, szagtól, adalékanyagtól, színtől vagy címkétől, és a műanyagot átlátszó és ultratiszta újrahasznosított műanyaggá alakítja, amely kész a korlátlan további felhasználásra.

A korábbi műanyag újrahasznosítási technológiáktól eltérően a PureCycle alkalmazása nem gyengébb minőségű újrahasznosított, ún. 'szürke' műanyagot eredményez, hanem a szűz műanyaghoz nagyon hasonló anyagot. Emellett a kezdeti életciklus-elemzés becslése szerint a folyamat kevesebb energiát használ fel a meglévő hulladék újrahasznosítására, mint amennyi az első használatú műanyag előállításához szükséges.

Alexandra Keith, a P&G Beauty vezérigazgatója örömét fejezte ki a Világgazdasági Fórumon a PureCycle együttműködés kapcsán, és megerősítette, hogy a technológiát 2024-től további régiókra is kiterjesztik.

A műanyag fröccsöntés jövője

Az innovatív iMFLUX rendszer autonóm fröccsöntési technológiájának köszönhetően bármilyen formát és termékrészt képes megtervezni és legyártani. A technológia alacsony, állandó nyomáson működik, és bármilyen fröccsöntő géppel, műanyag formával vagy anyaggal használható, már működő gépekhez kapcsolva is.

Az iMFLUX bármilyen viszkozitású anyaghoz alkalmazkodik, és gyakorlatilag bármivé formázható, amire a gyártónak szüksége van a termék csomagolásához

- írja a P&G közleményében. Az iMFLUX vállalkozás a cég leányvállalata.

Illusztráció Fotó / 123RF

Ez az új technológia lehetővé teszi, hogy jobb minőségű csomagolást állítsanak elő alacsonyabb költséggel és fenntarthatóbban, mint korábban.

Zöld hidrogén a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére

A vállalat egyik kiemelt környezetvédelmi törekvése a kibocsátás fokozatos csökkentése. A zöld hidrogént sok szakértő a jövő üzemanyagának tekinti, amely részben vagy teljesen felváltja a fosszilis tüzelőanyagokat (olaj, földgáz és szén). A P&G jelenleg a zöld hidrogén közlekedésben történő felhasználását teszteli, és amint a technológia lehetővé teszi, teljesen átáll a használatára. A környezeti fenntarthatóság a vállalat alapvető üzletviteli eleme.

Kiemelt célja, hogy 2040-ig nulla üvegházhatásúgáz-kibocsátást érjen el a működésében és a teljes ellátási láncában.

Továbbra is törekszik a Scope 1. és 2. ÜHG-kibocsátások csökkentésére, valamint a megújuló villamos energia vásárlásának felgyorsítására. A 2022-es környezeti fenntarthatósági jelentés szerint a vállalat tavaly 57 százalékos kibocsátáscsökkenést ért el, és Európában 100 százalékban megújuló energiát használ. Magyarországi gyártóüzemei 2019 óta (Gyöngyösön és Csömörön) 100 százalékban megújuló forrásból származó elektromos áramot használnak és megfelelnek a zero waste minősítésnek.