Furcsa balesetben halt meg egy hajókapitány

hajólétra, ship ladder
Vágólapra másolva!
Egy brit hajókapitány meghalt az angliai Humber-folyó torkolatánál, Leeds-től keletre, miközben egy kisebb hajóról átlépett az irányítására bízott tengerjáróra, mellyel az óceánra futott volna ki, számol be a balesetről a gCaptain szakportál.
Vágólapra másolva!

Az indicens még január 8-án történt. Egyelőre annyi bizonyos azzal kapcsolatban, hogy a kapitány akkor halt meg, amikor az őt szállító révkalauz hajról átszállt a tengerjáró járműre. A baleset pontos körülményei azonban egyelőre még tisztázatlanok.

A brit tiszti rangú tengerészeket tömörítő szakszervezet (UK MPA) közleményt adott ki a balesetről. Ebben megerősítik, hogy annak egy Francesco Galia nevű, két évizedes kapitányi tapasztalattal rendelkező tengerész volt az áldozata.

Kiemelték továbbá, hogy egyelőre nem tisztázott, mi történt az incidens során, ennek feltárására szakértői vizsgálat indult.

Képünk illusztráció Forrás: Pixabay / Alexandre Gonçalves da Rocha

A szakszervezet közleményében felhívja a figyelmet a haláleset kapcsán, hogy a tengerészeknek naponta számos kockázatos helyzetben kell megfelelniük, miközben feladataikat ellátják. "A kapitányok felelősek azért, hogy a hajók biztonságosan hajózzanak be és ki a kikötőkből, miközben ők maguk néha veszélyes körülmények között, egy kötéllétrán kell, hogy az irányításukra bízott hajóra jussanak. A kapitányt szállító révkalauz és a fogadó hajó mozgása, az időjárás, vagy a fények, mind kockázatnövelő tényezők lehetnek" - írják, hozzátéve, hogy az ilyen esetekben nagyon sok múlik az átszállás időzítésén.

Egyben sürgetik az illetékes szabályozó szerveket azért, hogy fordítsanak nagyobb gondot a tengerésztisztek képzésre, elsősorban azért, hogy azok saját biztonságukat segíthessék elő, ideértve a mostanihoz hasonló esetet is, amikor egyik, mozgásban lévő hajóról kell átlépniük egy másik fedélzetére.