Kevésen múlott, hogy nem változott lángoló pokollá egy teherhajó

Container Shipping Shipping --- Horizontal ECONOMY COMMERCE
04 March 2022, Schleswig-Holstein, Osterrönfeld: A container ship sails in the early morning fog on the Kiel Canal (NOK). Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Kigyulladt egy lítiumion akkumulátorokkal illegálisan megrakott konténer az USA-ban, miközben úton volt a virginiai kikötőbe, ahol egy teherhajóra akarták felrakni. Történt mindez annak dacára, hogy az amerikai parti őrség figyelmeztetést adott ki az ilyen szállítmányok jelentős veszélyeire vonatkozóan, írja a gCaptain hajózási szakportál.
Vágólapra másolva!

Ez esetben a balesetet sikerült szerencsésen elkerülni, köszönhetően annak, hogy a konténert még nem tették fel a teherhajóra, amikor az tüzet fogott.

Éppen egy autópályán szállították az észak-karolinai Raleighből, amikor az akkumulátorok kigyulladtak,

ennek következtében pedig a rakomány megsemmisült, és a konténerben jelentős kár keletkezett.

Végül azonban sikerült elkerülni egy újabb hajós katasztrófát, a konténert ugyanis tengeren szállították volna egy külföldi zászló alatt közlekedő konténerhajón, egy meg nem nevezett kínai kikötőbe.

Egy lítiumion gyár Kínában Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yang Shiyao

A konténer első vizsgálatakor a kiérkező tűzoltóság megállapította, hogy a tűz által termelt hő elég forrón égett ahhoz, hogy lyukat üssön a fémkonténer szerkezetén.

Ráadásul a fuvarlevél szerint a konténerben számítógépes alkatrészeknek kellett volna lenniük

lítiumion-akkumulátorok helyett. A parti őrség hangsúlyozta:

az eset katasztrófát is okozhatott volna, ha a konténer azt követően gyullad ki, hogy azt a teherhajó fedélzetére tették.

Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumának a csővezetékek és a veszélyes anyagok biztonságos kezelésével foglalkozó hivatalának (Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA)) további vizsgálata megállapította, hogy a feladó elmulasztotta a lítiumion akkumulátorok megfelelő feliratozását, címkézését, jelölését és csomagolását, a tűz oka pedig az lehetett, hogy a maradék töltés teljes áramkörön volt, ami hőemelkedéshez vezetett.

Égett lítiumion-akkumulátorok farostlemezes dobozokban:

A parti őrség biztonsági figyelmeztetést adott ki a lítiumion-akkumulátorok szállításának és ártalmatlanításának veszélyeire való figyelemfelhívás érdekében. Ezt azonban a lítiumion-akkumulátorral ellátott elektromos járműveket szállító Felicity Ace teherhajó balesete után tették nyilvánossá.

A szerencsétlenül járt hajó esetéről az Origo is beszámolt:

Bár a tűz okát még mindig nem sikerült megállapítani, a tisztviselők szerint az égő lítiumion-akkumulátorok megnehezítették a tűzoltási erőfeszítéseket.

Cikkünk kiemelt képén egy kontrénerszállító teherhajó - illusztráció.