Mit kell tudni Marokkóról, a focivébé meglepetésválogatottjának országáról?

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, , Marokkó - Portugália, Marokkó, Portugália, 2022.12.10.
Morocco's coach Walid Regragui is thrown in the air by his team after winning the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between Morocco and Portugal at the Al-Thumama Stadium in Doha on December 10, 2022. (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Európa egyik leggyorsabban fejlődő szomszédja Marokkó, melynek válogatottja óriási meglepetst okozott a focivébén.
Vágólapra másolva!

Miközben a marokkói válogatott focitörténelmet ír, érdemes néhány pillantást vetni az észak-afrikai országra úgy is, mint Európa egyik leggyorsabban fejlődő déli szomszédjára.

A futball vb elődöntőjébe jutó Marokkóé az egyik legnagyobb afrikai gazdaság, amely ráadásul Magyarországgal is szoros kapcsolatot ápol:

a Földközi-tenger partján fekvő ország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerünk Afrikában.

A Világgazdaság összeállítása szerint ráadásul nem csak a focisikerei miatt érdemes figyelni Marokkóra, hiszen a mediterrán ország Európa egyik leggyorsabban fejlődő déli szomszédja. Marokkó fővárosa Rabat, államformája alkotmányos monarchia, az ország népessége csaknem 37 millió fő, vagyis a lélekszámot nézve nagyjából Lengyelország-méretű országról van szó. Bár a vitatott nyugat-szaharai területeken erős a katonai jelenlét, az ország közbiztonsága szomszédainál sokkal jobbnak számít. Az elmúlt időszakban a diktatúra szigora sokat enyhült, VI. Mohammed király reformokat vezetett be, Marokkót szabadpiac jellemzi.

Marokkó az ötödik legnagyobb afrikai gazdaság, amelynek fő ereje a mezőgazdaságban, a foszfátiparban és az idegenforgalomban rejlik.

A világ egyik legnagyobb narancsexportőre, a citrus- és gabonafélék, valamint a kendertermesztés fontos részét képezi a mezőgazdaságnak. Egyes becslések szerint Marokkó biztosítja a világ hasistermelésének 20 százalékát (!). Az ipar és a bányászat az éves GDP körülbelül egyharmadát adja. Casablanca, Marrákes és Fez világhírű városok, a tengerpartok évente milliókat vonzanak, az Atlasz hegyláncaiban a túrázás és a kalandturizmus egyre nagyobb méreteket ölt.

Európa és Marokkó kapcsolata több évezredes múltra tekint vissza, az arab hódítás révén Spanyolországban és Portugáliában máig érezhető a befolyása.

Marokkó kitüntetett szereplő a migrációs válságban.

Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában a népesség 2-4 százalékát marokkóiak adják. Brüsszelben például minden nyolcadik helyi lakos marokkói származású, nem véletlen, hogy itt voltak a legdurvább megmozdulások a marokkói válogatott katari sikerei után. A marokkói migránsok Párizst is feldúlták a győzelmek után.