Eladta egy budapesti utca burkolatát, és a Váci utca összes kereskedőjét becsapta egy nagystílű svindler

rottenbiller utca
Vágólapra másolva!
Örökre bevéste a nevét Magyarország legnagyobb gazdasági bűnözői közé Hamrák János: a Mr. Hungary becenévre hallgató férfi az igazán nagystílű, úri luxusban élő bűnöző megtestesítője volt a múlt század elején. Ez a minden hájjal megkent, szlovák anyanyelvű, egyszerű kétkezi munkásból lett notórius svindler azzal tett szert szélhámosi hírnévre, hogy felszedette a budapesti Rottenbiller utca burkolatát, majd azt eladta. Egy másik nagy dobása pedig az volt, amikor a Váci utcai kereskedőket kopasztotta meg egy jól kitalált mesével. 
Vágólapra másolva!

Az 1877-ben született Hamrák Jánost többféle néven is emlegették:

az álneve Wild Gusztáv volt, a beceneve búr generális, művészneve pedig Mr. Hungary.

Eredetileg aszfaltmunkásként, majd szalámigyári munkásként, lovászsegédként és kőművesként dolgozott, mígnem elérkezve karrierje "csúcsára", szélhámosként hatalmas összegeket vágott zsebre.

A ruha, a cím és a rang mindennél fontosabb volt korában, és ezzel persze történetünk hőse, ez az egyébként kedves, jó modorú, kitűnő fellépésű fiatalember is pontosan tisztában volt. Hamrák a tiszti szalagrend házilag elkészített, kicsinyített (magyarul: hamisított) mását tűzte a gomblyukába, amivel mindenütt megnyerte az emberek bizalmát. Mert ennek a rangnak a birtoklása rettentően nagy dolog volt: Ferenc József, az Osztrák-Magyar Monarchia császára és királya személyesen adta át a kitüntetettnek különleges érdemei elismeréseként.

Az egyetlen fennmaradt fotó Hamrák Jánosról, aki eladta a Rottenbiller utca burkolatát Forrás: Wikimedia Commons

Hamrák több kisebb stiklivel kezdte a pályafutását. Egyik leghírhedtebb svindlije később pedig a Rottenbiller utca fából készült kockaburkolatának felszedése és eladása volt.

A Rottenbiller utca és Székesfehérvár

A csalás történetéről kétféle verzió is létezik. Az egyik szerint 1902-ben egy újságból értesült arról, hogy Székesfehérváron a piacteret faburkolattal kívánják lefedni. Ennek nyomán leutazott a városba, ahol tőzsdeügynöknek adta ki magát. A törvénybizottsági tagokkal pedig elhitette, hogy rendelkezik egy nagyobb famennyiséggel, ami tökéletesen alkalmas lenne erre a célra, majd 9000 koronáért szerződést kötött a bizottsággal az áru leszállítására.

Senki sem tudta persze, hogy a Rottenbiller utca burkolatának egy része bánja az üzletet.

A Rottenbiller utca a múlt század elején Forrás: Wikipedia

Budapesten külföldi vendégmunkásokat fogadott fel, majd ellopott néhány útjelző deszkát, amelyekre otthon ráfestette a következő szöveget: „a fővárosi törvényhatóság tulajdona". Következő reggel a munkásokkal közölte: megvásárolta a Rottenbiller utca burkolatát, és nekik az a feladatuk, hogy azt felszedjék, majd társzekerekre rakják.

A munkások el is végezték a feladatot, a rakomány pedig épségben megérkezett Székesfehérvárra, és Hamrák megkapta a szerződésben foglalt összeget.

Az újabb forráskutatás viszont egy egészen más változatot erősít meg a történtekkel kapcsolatban. A korabeli újságcikkek és források tanúsága szerint Hamrák valóban felszedette és eladta a fakockákat, de

mindössze 72 koronáért tudott túladni rajtuk tűzifaként, a „szerencsés vevők" pedig két pesti asszony, özv. Placht Józsefné és Kartner Ferencné voltak.

Az "ügylet" lebonyolítása után - akár egyik, akár másik formában igaz - a szélhámos a csehországi Brnóba szökött, ahol Mr. Hungary néven sztárfellépőként a Kremsier-féle cirkuszhoz szegődött. Pechjére azonban az útburkolat felszedésére felbérelt egyik munkása is látta külföldön a cirkuszi előadást, a Hamrákot ábrázoló plakátot pedig elküldte a budapesti rendőrfőkapitányságnak. Így rövid idő alatt elfogták és két évnyi fegyházbüntetésre ítélték.

Ám ez a született svindler a szabadulását követően sem tért jó útra, és további szélhámosságok elkövetésén törte a fejét.

Lapozzon, a következő oldalon elmondjuk, hogyan verte át Mr. Hungary a Váci utcai kereskedőket.