Polgárháborús erőszakhoz való hozzájárulás a vád a Facebook ellen

etiópia, etióp, tigre, tigré, tigray, tigrinyák, konfliktus
MEKELLE, ETHIOPIA - MARCH 07: Units of Ethiopian army patrol the streets of Mekelle city of the Tigray region, in northern Ethiopia on March 07, 2021 after the city was captured with an operation towards Tigray People's Liberation Front (TPLF). Minasse Wondimu Hailu / Anadolu Agency (Photo by Minasse Wondimu Hailu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Benyújtottak egy keresetet a Facebook anyacége, a Meta ellen a kenyai legfelsőbb bíróságra, mivel a vádak szerint a közösségi média óriása nem korlátozta az erőszakos és gyűlöletkeltő tartalmakat az etióp területeken zajló tigréi háború időszakában. Ezzel pedig a Meta közvetve hozzájárulhatott az erőszak fokozódásához.
Vágólapra másolva!

A kenyai legfelsőbb bíróságra benyújtott kereset azt kéri, hogy a Meta hozzon létre egy 2 milliárd dolláros alapot a Facebookon közzétett gyűlölködő tartalmak áldozatai részére, illetve változtasson a platform algoritmusán és alkalmazzon több helyi nyelvű moderátort – írja a Quartz.com.

A közösségi média óriást azzal vádolják ugyanis, hogy a novemberben fegyverszünettel lezárult, etióp területen (Tigré tartomány) zajló tigréi háború időszakában nem korlátozta megfelelően az erőszakot szító tartalmakat.

A keresetet egy etiópiai kutató, Abrham Meareg nyújtotta be, több civil és nonprofit szervezet támogatásával. Meareg édesapja egyébként etiópiai vegyészprofesszor volt, akit 2021. november 3-án fegyveresek motoron hazáig követtek, majd lelőttek. Meareg szerint apja halálához nagyban hozzájárult a Facebookon ellene szított gyűlölethullám.

Egy bírósági kereset szerint a Facebook nem korlátozta eléggé a gyűlöletet szító tartalmakat az etiópiai polgárháború időszakában Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Nem ez az első eset, hogy a Facebookot megvádolták a válságban játszott szerepe miatt. 2019-ben az etióp futólegenda, Haile Gebrselassie például perrel fenyegette meg a Metát, azt állítva, hogy a Facebookon megosztott álhírek 78 ember halálát okozták.

Noha Etiópiában a lakosságnak csupán kevesebb mint 6 százaléka (6,7 millió fő) használja a Facebookot, a közösségi média platform hatása jelentős, és maga a vállalat is „kiemelt fontosságúnak" tartja az országot.

A Meta közlése szerint egész Etiópiát „ideiglenesen magas kockázatú területnek" minősítették, és állításuk szerint intézkedéseket hoztak az erőszakos tartalmak ellen.

A kritikusok azonban nincsenek meggyőződve a Facebook gyakorlatainak hatásosságáról. Tavaly a cég egy korábbi alkalmazottja, Frances Haugen például azt mondta az amerikai Szenátus előtt, hogy a platform „szó szerint szítja az etnikai erőszakot" olyan országokban, mint Etiópia.