Ebben az országban véres harc folyik egy rendkívül értékes állatért

madagaszkár
Az 1200 éves majomkenyérfa
Vágólapra másolva!
Az apósnak felajánlott házasság előtti ajándékkal indult, horrorisztikus gyilkosságoknál tart Madagaszkáron a falusiak és a dahalók konfliktusa, amelynek tétje az értékes zebu, a harcban pedig, úgy tűnik, nincsenek határok. A hatóságok mindent bevetnek, hogy megállítsák a bűnözőket.
Vágólapra másolva!

Katonai helikoptereket és drónokat vetnek be Madagaszkáron a dahalók, azaz a banditák ellen, akik évtizedek óta sanyargatják a déli lakosokat a zebuk miatt, az összecsapások sokszor véres küzdelemig, brutális gyilkosságokig fajulnak.

Az országban a húsuk miatt nagy becsben tartják a púpos szarvarmarhákat, amelyek értéke meghaladhatja az 500 dollárt, ez sokak havi jövedelmének a háromszorosa.

A helyiek éppen ezért a nehéz, hegyvidéki terepen olykor tíz napig gyalogolnak az állattal, hogy aztán a legnépszerűbb zebupiacon pénzhez jussanak.

Rendkívüli értéke van a zebunak, azaz a púpos szarvasmarhának Madagaszkáron Forrás: Biosphoto via AFP/Nicolas-Alain Petit

A párosujjú patásokat hozományként és szertartásokon is felhasználják. Dahalóknak eredetileg a déli falvak szélén élő, kiközösített embereket hívták, akiknek semmilyen tulajdonuk nem volt, így ha házasodni akartak, elloptak néhány zebut a falusiaktól, és ezt ajánlották fel a lány szüleinek, bizonyítva ezzel bátorságukat is. Sokáig a környéken némi túlzással elfogadhatónak tartották a lopásokat, mert nem társult hozzá erőszak, többnyire éjjel csempészték ki az állatokat, legfeljebb kettőt-hármat.

További izgalmas részletek a témáról a Világgazdaságban.