Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kómába esett dolgozó miatt kapott brutális bírságot a SpaceX

SpaceX, rakétakilövés
SpaceX rakétakilövés
Vágólapra másolva!
Több mint 18.000 dollárra (kb. 7,5 millió forint) bírságolták a SpaceX vállalatot, miután egy mérnöke egy munkahelyi balesetben kómába esett, és azóta is küzd a túlélésért - írja a FoxNews. 
Vágólapra másolva!

A mérnökként egy évtizede a vállalatnál dolgozó Francisco Cabada éppen egy rutinszerű nyomásszelep-tesztet végzett a SpaceX Raptor egyik hajtóművén, amikor súlyosan megsérült. Állítólag túl közel állt a hajtómű szelepéhez, amikor az a vártnál gyorsabban elérte a maximális nyomást, lerobbantotta a szelep pajzsát, és úgy megütötte a dolgozót, hogy az eszméletét vesztette.

Sérüléseket szenvedett a fején, a felső és alsó végtagjain, valamint a légzőrendszerében is.

A képen Francisco Cabada:

Cabadát kórházba szállították, ahol koponyatöréssel és fejsérüléssel kezelték. A mérnök hónapokig volt kómában, ebből végül szerencsésen felébredt, de kommunikálni továbbra sem tud, és orvosi segítségre szorul alapvető szükségleteinek ellátásához is.

Egyelőre nem tudni, hogy valaha elhagyhatja-e a kórházat.

Az incidensre válaszul a Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Hatóság (OSHA) a SpaceX-et összesen 18.475 dolláros büntetéssel sújtotta a még mindig folyamatban lévő vizsgálat során.

Közvetlenül az automatizált légtelenítés elindítása után a munkavállalónak nekicsapódott az üzemanyag-szabályozó fedele, amely kiszakadt a vezérlőmodulból" - áll az OSHA jelentésében.

SpaceX rakétakilövése Forrás: Wikipedia

Több korábbi SpaceX-alkalmazott is azt nyilatkozta, hogy aggódnak amiatt, hogy Cabada családja esetleg nem kap megfelelő kártérítést, ha nem tud tovább dolgozni.

Cabada családja emiatt létrehozott egy GoFundMe oldalt az anyagi támogatás érdekében. Az adománygyűjtő oldalra január óta több mint 52 ezer dollár érkezett eddig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről