Változásokat hozott az idei év a panellakások piacán

lakás lakóhely panel panellakás lakáshitel lakás hitel
Győr, 2013. november 26. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöld Beruházási Rendszer "Klímabarát Otthon" Panel II. alprogramba tartozó Déry Tibor utcai felújítás előtt álló (b) és már felújított (j) panelházak Győrben 2013. november 26-án. Ezen a napon Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy folytatódik a panelfelújítási program, és mintegy nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. program során a következő időben. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Izgalmas az idei év az ingatlanpiacon, melyet az utóbbi hónapokban leginkább a rezsiváltozások határoztak meg. Ezek a változások különbözőképpen érintették az egyes ingatlantípusokat. De vajon mi történt a panelek piacán, hogyan alakult a panellakások kedveltsége és ára? - teszi fel a kérdést a témáról készített összeállításában a Balla Ingatlan.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt éveknek nem kifejezetten a panellakások voltak a nyertesei, hiszen a vevők inkább az agglomeráció irányába törekedtek. Ugyanakkor az ezt megelőző években jelentős áremelkedés és kereslet jellemezte a panellakásokat.

Mivel a rezsiváltozások nem érintették a távhővel fűtött ingatlanokat - melyek jelentős része panellakás -, így a panelek akár a változások nyertesei is lehetnek.

Mint Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője rámutatott, sokan számítottak ugyan arra, hogy a panellakások lehetnek a megváltozó rezsi-helyzet nyertesei, ez azonban eddig még nem következett be. Ami persze nem jelenti azt, hogy probléma lenne a kereslettel, hiszen folyamatos és stabil igényt tapasztaltak irántuk az ingatlanközvetítők, ugyanakkor extrém mértékű növekedést egyelőre nem lehetett megfigyelni az eddigiekhez képest.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ennek ellenére Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője szerint az feltételezhető, hogy a rezsivel kapcsolatos változások hatására ismét

a kisebb ingatlanok - és így többek között a panellakások - válhatnak kelendőbbé.

Ami a közelmúlt árait illeti, Dél-Budán a paneleknél 800 ezer forint és 1,1 millió forint között változtak a kínálati árak négyzetméterenként, ez azonban nem eladási, hanem hirdetési árakat jelent. Természetesen akadnak olyan jó helyen lévő, kiváló állapotú panellakások, melyeknél indokolt lehet egy magasabb ár, azonban a felújítandó paneleknél az 1 milliós négyzetméterár erős túlzásnak tekinthető - hangsúlyozta a szakértő.

A XIV. és XVI. kerületekben is hasonló árakkal kellett számolni, hiszen mint Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője rámutatott, a panellakások esetében átlagosan 700-800 ezer forint környékén jártak a négyzetméterárak a két kerületben, ugyanakkor voltak olyan jó adottságú, "exkluzívan" felújított, gépesített, bútorozott panellakások, melyekért közel 1 millió forintos négyzetméterárat is elkérhetett a tulajdonosuk.

Rencsevics Mária, a XIX., XX. és XXIII. kerületi irodája szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy

legkönnyebben a felújított panellakásokat lehetett értékesíteni

az elmúlt hónapokban Dél-Pesten: ha jól voltak beárazva, akkor akár 1-2 hét alatt is vevőt lehetett találni rájuk, de átlagosan mintegy 2 hónapos értékesítési időről beszélhetünk. Ez a felújítandó panelek esetében viszont már 2-3 hónapra nyúlt - tette hozzá.

Rácz Gyula László, a XVIII. kerületi iroda szakmai vezetője szintén azt tapasztalta, hogy valóban keresettek voltak mostanában a panelek az ingatlanpiacon, elsősorban persze a felújított, korszerű panellakások. Szavaiból kiderült, hogy garzonlakásokat mintegy 25 millióig kerestek a kerületben a vevők, nagyobb panellakásokat pedig 35 millió forintig.

Az irodahálózat más kerületi egységeiből is hasonló tapasztalatokról számoltak be azok vezetői. Vagyis, bár nyáron már érezni lehetett az árak megtorpanását, összeségében még mindig a tavalyinál magasabb áron keltek el, elsősorban a felújított panellakások.