Felpörgették az örmény lakáspiacot a háború elől menekülő oroszok

orosz állampolgár, orosz, Örményország, Jereván, Zvartnots repülőtér
Russians arrive at Yerevan's Zvartnots airport on September 21, 2022. - Flights out of Russia were nearly fully booked this week, airline and travel agent data showed on September 21, after President Vladimir Putin introduced a partial draft of reservists to fight in Ukraine. Defence Minister Sergei Shoigu said that Russia would initially mobilise some 300,000 reservists, after Putin in a televised address warned Russia would use all available military means in Ukraine. Direct flights to cities in nearby ex-Soviet countries of Armenia, Georgia, Azerbaijan and Kazakhstan were all sold out for Wednesday, the Aviasales website popular in Russia showed. (Photo by Karen MINASYAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy annyian érkeztek a sorozás elől Oroszországból Örményországba, hogy kilőttek a helyi lakásárak. Már nem csak a fővárosban, hanem az orosz határhoz közeli Gyumriban is megfizethetetlenek az ingatlanok. Közben viszont a GDP-növekedés is óriásit ugrott.
Vágólapra másolva!

Mint ismert: több száz ezer orosz állampolgár hagyta el hazáját azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a részleges mozgósítást. Rengetegen vették Finnország, Törökország és Kazahsztán felé az irányt, ahogy Örményország is kedvelt célponttá vált. Még úgy is, hogy közben a repülőjegyek ára az egekbe szökött.

A hárommilliós ország már most megérzi a nem várt vendégek hatását: idén eddig közel 400 ezer orosz érkezett Örményországba.

Örményország fővárosa, Jereván Forrás: Shutterstock

Ez elsősorban az ingatlanpiacon érezhető. Jerevánban, de az orosz határhoz közeli nagyvárosban, Gyumriban is kilőttek az ingatlanárak: több mint 20 százalékos emelkedést regisztráltak alig néhány hónap alatt, de a bérleti díjak is az egekbe szöktek.

Az újonnan érkezők – akik ráadásul a módosabb oroszok közül kerülnek ki, mert nekik van pénzük repülőjegyre – növelték az inflációt is, hiszen óriási keresletet generáltak.

Orosz utasok érkeznek a jereváni Zvartnots repülőtérre Forrás: AFP/Karen Minasyan

A bevándorlók természetesen nem csak negatív hatással jártak, hiszen számos orosz cég is ide tette át a székhelyét, azaz értelmiségiek is érkeztek jelentős számban.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) adatai szerint az örmény gazdaság ennek hatására berobbant, a korábbi 4,5 százalékos növekedés helyett immár 8 százalékos növekedést várnak 2022-ben.

További részletek a Világgazdaság oldalán, ide kattintva olvasható.