Van olyan ország, ahol tavaly 675 tonnányi arany ékszert értékesítettek

török, török gazdaság, arany, ékszer, törökország
TO GO WITH AFP STORY BY FULYA OZERKAN Burhan Eke, owner of a jewellery store, arranges his shop window, in Ankara, on February 19, 2014. With the Turkish government already facing protests over its clampdown on Internet sites and the media, new credit card restrictions are now adding shoppers and retailers to the list of angry citizens. AFP PHOTO/ADEM ALTAN
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatásban megvizsgálták, melyek a világ legnagyobb aranyékszer-piacai. Az Arany Világtanács kutatása arra is rámutatott, hogy mi a legnagyobb probléma a világ második legfontosabb piacán.
Vágólapra másolva!

Az Arany Világtanács friss jelentése szerint a világ legnagyobb aranyékszer-piaca Kína, ahol 2021-ben 675 tonnányi arany ékszert értékesítettek. Kína mögött alig marad el India, 611 tonnával.

Összevetésként: az Egyesült Államok csak 149 tonnával szerepel a listán, míg Európa 68 tonnával

– írja a Statista a jelentés adatai alapján.

A kutatás hangsúlyozta, hogy Indiában a 2020-as visszaesés után 2021-ben az arany ékszerek eladásai csaknem megduplázódtak, és hatéves csúcsot értek el.

A világ legnagyobb aranyékszer-piacai (2021), eladott tonna alapján Forrás: Statista

A szervezet kiemelte azonban, hogy Indiában az arany kiskereskedelmének mindössze 35 százaléka szervezett.

Ez azonban 2026-ra már 40 százalékra emelkedhet, ahogy egyre több üzletlánc nyitja meg a kapuit a vásárlók előtt.

A piaci szervezettség azért lehet jelentős, mert Indiában sokan azért nem vásárolnak, mivel nem bíznak eléggé a szervezetlen kereskedelemben – teszi hozzá a jelentés.

A világ más területein az arany kulturális jelentősége mellett a befektetési szándék is növeli az ékszereladásokat. Törökország, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Délkelet-Ázsia csomópontokként szolgálnak a piacon, részben az Indiából érkező turisták számára.