Könnyített lakáshitel 24 hónapos türelmi idővel érhető el a Gránit Banknál

gránit bank
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Segíti az otthonteremtőket és növeli a biztonságot a lakáshitelek törlesztésénél a Gránit Bank új, 24 hónapos türelmi idős konstrukciója, amelyet többféle kamatperiódusú lakáshitel mellett a Gránit Otthonteremtési kamattámogatású hitelnél is kérhetnek a hiteligénylők. A digitálisan is igényelhető megoldásnál a futamidő első két évében csak a kamatot kell fizetni, ami egy átlagos - 25 millió forint összegű, 10 éves kamatperiódusú hitel esetében közel 42 ezer forinttal csökkenti a kezdő törlesztőrészletet és ezáltal növeli a hitelfelvevő rendelkezésére álló szabad jövedelmet.
Vágólapra másolva!

Az emelkedő kamatkörnyezetben darabszámát tekintve negyedével több, míg forintban mérve közel 40 százalékkal nagyobb értékű lakáshitelkérelmet fogadott be 2022 szeptember végéig a Gránit Bank, mint az előző év hasonló időszakában. A kereslet növekedésében jelentős szerepe van a pénzintézet digitális igénylési folyamatának, amelynek keretében otthonról – a bank weboldaláról létrehozott digitális ügyfélfiókban - lebonyolítható az online előbírálattal összekötött jelzáloghitel-igénylés.

A jelenlegi környezetben a bank növekvő igényt tapasztalt a havi törlesztési terheket mérséklő megoldások iránt is, ezért a napokban elérhetővé tette több lakáshitele esetében a 24 hónapos tőketörlesztési türelmi időt.

A képen a Gránit Bank logója látható Forrás: Gránit Bank

A hosszú távú jelzáloghitelek esetében a folyamatosan emelkedő kamatok jelentős kihívás elé állítják azokat, akik a jelenlegi gazdasági környezetben tervezik a lakásvásárlást. „Ebben a környezetben kiszámíthatóságot és biztonságot ad a lakáskölcsön felvételénél a Gránit Bank 24 hónapos türelmi idővel is igényelhető hitele, mert a türelmi idő alatti tőketörlesztési moratórium 2 évig alacsonyabb törlesztő részletet jelent és, segíti az otthonteremtőket az új lakással és a költözéssel járó egyéb kiadásokra való tartalékolásban – mondta Jendrolovics Péter, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese, a Lakosági Divízió vezetője.

Ez azt jelenti, hogy

a türelmi idő igénylése esetében 24 hónapig csak kamatot kell fizetni, ez idő alatt a havi törlesztőrészlet lényegesen alacsonyabb, mint a normál annuitásos tőketörlesztésű hitelek esetében.

A különbözetet, a 2 éves türelmi idő végével, a tőketörlesztés megkezdését követően egyenlő havi részletekben fizetik vissza az adósok. A türelmi idő a 3 havi, 5 éves és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek, valamint a Gránit Otthonteremtési kamattámogatású hitel esetében igényelhető, bármilyen lakáscélra (kivéve hitelkiváltás). A bank számításai szerint a türelmi idős változat egy átlagos minusz 25 millió forint összegű 10 éves kamatperiódusú hitel esetében közel 42 ezer forintos „megtakarítást" is jelenthet a havi törlesztő részletben, a 24 hónap letelte után pedig havi mintegy 10 ezer forintos többlet kiadással kell csak számolni a futamidő türelmi időt követő részében – a türelmi idő nélküli annuitásos lakáshitelhez képest.