Változásra lehet számítani az ingatlanpiacon

Család, Mire figyelj lakásvásárlás előtt? szőnyeg
Vágólapra másolva!
Az ingatlanárak jó eséllyel 10 százalékkal is mérséklődhetnek fél év - egy év múlva. A hitelezés mérséklődése, a befektetői érdeklődés csökkenése is a kereslet mérséklődéshez vezethet, ezek miatt a körülmények miatt viszont az ingatlanárak is némileg csökkenhetnek. Különösen a felújítandó, nagyobb méretű lakások, házak esetében lehet majd valószínűleg nyomottabb árakon vásárolni - írja összeállításában a  Növekedés.hu.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lendületes kamatemelési ciklust folytat, ami kihat a jelzáloghitelek kamataira is. A kamatkörnyezet tartósan magasan maradhat. Ez érdemben mérsékelhezi a jelzáloghitelek iránti keresletet, ami befolyással van az ingatlanok iránti keresletre is. Ennek pedig a vásárlói keresletre is hatása lehet, hiszen sok lakásvásárló hitelt is felvesz otthonának megvásárlásához.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Változhat a befektetők ingatlanhoz való hozzáállása is. Egy lakás vagy ház kiadásán egy év alatt nagyságrendileg bruttó 3,5 százalékos kiadás arányos hozamot lehet elérni, ha kalkulálunk az üresen állással, amortizációs és egyéb járulékos költségekkel. Az ingatlan hagyományosan megbízható és stabil befektetési formát képvisel, ugyanakkor jelenleg több más forma is magára irányíthatja a befektetők figyelmét. Például a kötvénypiacon egyes esetekben az ingatlanokénál magasabb hozamok is elérhetők. Ugyanakkor - és ezzel megint az ingatlanok kerülhetnek előtérbe - az ingatlanárak mérséklődése abba az irányba hat, hogy sok befektető újra ezt a formát válassza.

Az elemzői várakozások szerint a vásárlók döntéseiknél figyelembe veszik az új rezsiszabályokat, hogy az ingatlanban jelentkező várható saját fogyasztásukkal a rezsicsökkentett elszámolásban maradhassanak. Így várhatóan a nagyobb, energetikailag kevésbé korszerű ingatlanok ára fog mérséklődni, amik viszont jó alternatívát jelenthetnek a felújítandó ingatlant vásárolni kívánóknak. Akik viszont a rezsitámogatott keretbe szeretnének beleférni,

azok a kisebb alapterületű, de jobb állapotú, illetve újabb építésű lakásokat fogják előnyben részesíteni.

A nagyobb, régi lakások áraiban az előrejelzés szerint fél - egy év múlva várható érezhető mérséklődés.

Érdekes adalék a várakozásokhoz, hogy Magyarország vezető ingatlanközvetítő vállalatainak adatai alapján az ingatlanpiaci tranzakciószám idén mérsékeltebb, mint egy évvel ezelett, és némileg növekszik az eladáshoz szükséges idő, miközben megnövekszik az alku jelentősége és a kínált árhoz képesti mértéke. Fontos szempont az is, hogy az ingatlanpiac ciklikus természetű, az árak pedig immár 10 éve emelkedést mutatnak. Ennél hosszabb ingatlanpiaci felívelő ciklus jellemzően nincs - áll az összeállításban.