Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Öldöklő versenyfutás zajlik egy gigantikus beruházásért Európában

elektromos, autó, akkumulátor
Illustration. A Tesla brand electric car recharges its battery at a public terminal. November 10, 2021. Illustration. Une voiture electrique de marque Tesla recharge sa batterie sur une borne publique. 10 novembre 2021. (Photo by David Himbert / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Több nagy európai ország is versenyben van egy hatalmas lítiumakkumulátor-gyár megépítéséért. A projekt összesen 8 milliárd dollárba kerülne.
Vágólapra másolva!

A globális energetikai átállás hatására több európai ország, köztük az Egyesült Királyság is jelentős forrásokat biztosít az elektromos autókhoz kapcsolódó projektekre. Ennek keretében az ország tavaly létre is hozta az Automotive Transformation Fundot, amelyen keresztül 1 milliárd fontot fektetett be az elektromos autók hazai ipari ellátási láncát támogató projektek fejlesztésébe – írja az Oilprice.com.

Most pedig egy tajvani akkumulátorgyártó, a ProLogium tervez gigagyárat építeni Európában, és az Egyesült Királyság az egyik esélyes helyszín.

A vállalat egyelőre még keresi az európai gyár helyszínét, amelybe a következő évtizedben 8 milliárd dollárnyi tőkét irányítanak.

Hatalmas akkumulátorgyárért versenyeznek az európai országok Forrás: AFP/Str

A gyár várhatóan a kontinens egyik legnagyobbja lesz, és jelenleg Franciaország, Németország, Hollandia, valamint az Egyesült Királyság van versenyben. A létesítmény több ezer munkahelyet hoz majd létre a választott országban. Ha elkészül, a telephely éves kapacitása 120 GWh lesz.

A ProLogium egyébként tavaly 326 millió dollárt biztosított a globális gyártási kapacitásának bővítésére.

A vállalat egyebek mellett a szakképzett munkaerő-állományt, a meglévő ellátási láncot, az energiabiztonságot, valamint a kormányzati ösztönzőket veszi majd figyelembe a helyszín kiválasztásakor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről