Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Miért küld fel Elon Musk több ezer műholdat az űrbe?

Elon Musk, Starlink, műholdas hálózat, műhold, SpaceX
A SpaceX Falcon 9 rocket carrying 60 Starlink satellites forms a vapor cone after launching from pad 39A at the Kennedy Space Center in Florida as seen from Playalinda Beach at Canaveral National Seashore near Titusville, Florida on March 18, 2020. This is the sixth Starlink mission designed to provide global high-speed internet service. (Photo by Paul Hennessy/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Elon Musk űripari vállalata, a SpaceX műholdak ezreit állította már pályára, és sokan állítják, hogy látták is ezeket az égen. A műholdak a Starlink projekt részei, amely gyors internetszolgáltatást biztosítana a Föld elzártabb területein is.
Vágólapra másolva!

Elon Musk egyik legnagyobb projektje a Starlink, amely a SpaceX űripari vállalat alá tartozik. A vállalkozás célja, hogy műholdak ezreit állítsa Föld körüli pályára,

ezzel pedig nagy sebességű internetszolgáltatást biztosítson a Föld elzártabb pontjain élők számára is

– írja a BBC összefoglalója.

A Starlink műholdjait alacsony Föld körüli pályára állították, hogy a műholdak és a földfelszín közti kapcsolat a lehető leggyorsabb legyen. A Föld teljes lefedettségének eléréséhez azonban rendkívül sok ilyen műholdra lenne szükség, vagyis a projekt végcéljának elérése egyelőre még kérdéses.

Az elérhető információk szerint a Starlink 2018 óta mintegy 3000 ezer műholdat helyezett működésbe, és egyes szakértők szerint végül 10-12 ezer műholdat helyezhetnek üzembe.

Végső soron a Starlink célja, hogy megkerülje a nagy mennyiségű (például kábeles) infrastruktúra telepítését. Ezzel pedig lehetővé válik, hogy az elzártabb régiók lakosai is hozzáférjenek az internethez.

A hagyományos szolgáltatókhoz viszonyítva azonban a Starlink egyáltalán nem olcsó. Musk vállalata havonta 99 dollárt (közel 39 ezer forint) számít fel az ügyfeleinek, miközben a műholdas csatlakozáshoz szükséges eszközök 549 dollárba (kb. 215 ezer forint) kerülnek.

A Starlink saját közlése szerint jelenleg 400 ezer előfizetője van a lefedett 36 országban

– elsősorban Észak-Amerikában, Európában, valamint Ausztrália és Óceánia térségében. Jövőre a Starlink azt tervezi, hogy tovább bővíti a lefedettségét Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában.

A BBC által megkérdezett elemzők szerint a Starlink legnagyobb problémája az, hogy egyelőre olyan régiókban biztosít szolgáltatást, melyek internetes lefedettsége már eleve igen erős. Vagyis a következő időszakban komoly akadályt jelenthet, hogy a szegényebb, internettől elzárt területeken (ahol tehát valóban hatékony lehetne a projekt)

a felhasználók számára egyszerűen túl drága lesz a szolgáltatás.

Ez elsősorban a magánszemélyek számára jelenthet gondot, viszont az iskolák és kórházak például valóban élvezhetik a projekt előnyeit.

További probléma, hogy a Starlink több ezer műholdja már ma is súlyos biztonsági gondokat jelent a világűrben. Nemrég egy Starlink műhold majdnem össze is ütközött a kínai űrállomással. Ha pedig túl sok ütközés történne az alacsony Föld körüli pályán,

akkor olyan mennyiségű űrszemét képződhet, hogy az már súlyosan megnehezítené a magasabb pályák elérését, ahol a navigációs és távközlési műholdak is találhatók

Végül a csillagászok is aggodalmukat fejezték ki a Starlink műholdjai miatt. A tudósok hangsúlyozták, hogy a műholdak megzavarhatják a csillagok és bolygók megfigyelését, mivel napkeltekor és napnyugtakor a napfény megcsillan a szárnyaikon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről