Patronos tejszínhab vásárlásakor is igazolni kell életkorát a vásárlónak

tejszínhab habspray
Vágólapra másolva!
New York állam élelmiszerboltjai csak nemrég szembesültek egy új törvénnyel, amely megtiltja, hogy 21 éven aluli kiskorúaknak patronos tejszínhabot adjanak el. Az állam szenátora szerint azonban félreértésről van szó, és a jogszabály nem is vonatkozik a tejszínhabokra.
Vágólapra másolva!

New York állam boltvezetői csak nemrég szembesültek egy kilenc hónappal ezelőtt életbe lépett törvénnyel, amely megtiltja az üzleteknek, hogy 21 évnél fiatalabb kiskorúaknak patronos tejszínhabot adjanak el. Legalábbis a boltok így értelmezték a törvényt.

A jogszabály célja, hogy megfékezze a tizenévesek körében a dinitrogén-oxiddal, közismertebb nevén nevetőgázzal történő visszaéléseket.

Ez található ugyanis a tejszínhabos dobozokba szerelt patronokban is.

Miként arról az NBC News beszámolt, a helyi vásárlók igencsak meglepődtek, hogy elkérték a személyi igazolványukat a pultnál, amikor tejszínhabot akartak vásárolni. Bár egyes vevők inkább mulatságosnak tartják a helyzetet, a New York-i Kiskereskedelmi Üzletek Szövetségének (NYACS) elnöke szerint egyáltalán nem mulatságos a szabály. Ez ugyanis plusz terheket ró a boltokra.

Bár a dinitrogén-oxidot tartalmazó patronokra vonatkozó szabály november 25-én lépett életbe, az üzletek csak az elmúlt hetekben szereztek róla tudomást.

Ahogy pedig egyre több boltban kérték el a személyi okmányokat a tejszínhab eladásához, úgy terjedt el a hír más üzletek körében is.

New York államban az üzletek nem adnak el kiskorúaknak patronos tejszínhabot Forrás: Origo

Elképzelhető azonban, hogy a jelenség mögött egy hatalmas félreértés áll. New York állam szenátora, Joseph Addabbo (aki támogatta a javaslatot) ugyanis hétfőn hangsúlyozta,

a boltoknak nem is kellene okmányokat kérniük a tejszínhab értékesítésekor. Kiemelte, a törvény szövege nem ezekre a termékekre vonatkozik.

Addabbo elmondta, a jogszabály azt tiltja, hogy kiskorúak magát a patront vagy a töltőt megvásárolják (különálló termékként). Vagyis a korlátozás nem az összes létező árucikkre vonatkozik, amely tartalmazhat ilyen patront vagy töltőt. Hozzátette, elvileg elképzelhető, hogy egy kiskorú vásárol egy patronos tejszínhabot, majd ebből kiszereli a patront,

de a jogszabályt nem erre a helyzetre alkották meg.

Egyelőre tehát nem teljesen világos, hogy az üzleteknek életkorhoz kell-e kötniük a tejszínhabok eladását. Valószínű azonban, hogy a közeljövőben még sok vevő meg fog lepődni, amikor igazolnia kell az életkorát egy palackos tejszínhabért.