Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Németország a pénzmosás paradicsoma

pénzmosás illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy globális megfigyelőszerv, az FATF szerint évente mintegy százmilliárd eurónyi pénzt mosnak tisztára Németországban.
Vágólapra másolva!

A párizsi központú Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) friss jelentése alapján Németország a pénzmosás egyik fellegvára lett a fejlett nyugati világban. Az OECD mellett működő, a világ kiemelt gazdasági régóit figyelő nemzetközi szakértői csoport összefoglalója szerint

évente mintegy 100 milliárd eurónyi pénzt mosnak tisztára az EU legnagyobb gazdaságában, amely a világ legnagyobb exportálóinak egyike.

A pénz olyan illegális forrásokból származik, mint a kábítószer-, fegyver- és emberkereskedelem – derül ki a jelentésből, miszerint a problémát nem pusztán a szervezett bűnözés elterjedése jelenti, hanem az is, hogy a szóban forgó, hatalmas összeg kevesebb mint egy százalékát tudják követni a nyomozók.

Évente mintegy 100 milliárd eurónyi pénzt mosnak tisztára. Forrás: Shutterstock

Az FATF elemzése alapján sokat kellene javítani a szövetségi kormány és a tartományok kormányai közötti együttműködésen, valamint a nyomozati szakaszokat követő végrehajtási eljárásokon.

Egyébként Németországban

2020-ban csak 1000 embert vontak felelősségre pénzmosás miatt, annak ellenére, hogy több mint 37 000 vizsgálatot indítottak,

ami a testület szerint nagyon alacsony arány. Miközben Németországban több bank működik lakosság-, valamint a cégek számára vetítve, mint az Európai Unió más országaiban, addig sok német inkább készpénzt használ. Az FATF szerint a tranzakciók háromnegyedét teszi ki, ráadásul nincs is nincs felső határ a készpénzes forgalomra.

A szóban forgó jelentés apropóján, mely nagyon megtépázta Németország reputációját, Christian Lindner német pénzügyminiszter elismerte a problémát, valamint ígéretet tett arra, hogy központosítja a pénzmosási ügyek ellenőrzését, növeli a személyzet létszámát és korszerűsíti a hatóságok technológiáját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről