Szinte hihetetlen: hatalmas sárkánygyíkok miatt sztrájkolnak egy távoli országban

Komodói sárkány óriásgyík varánusz
Vágólapra másolva!
Indonéziában turisztikai dolgozók százai léptek sztrájkba, miután az állam bejelentette, magasabb díjakkal védené a komodói varánuszok élőhelyét a turistáktól.
Vágólapra másolva!

Az indonéz kormány egyik napról a másikra 18-szorosára emelte a Komodói Nemzeti Park két fő szigetére való belépés díját a turisták számára. Az állam szerint erre azért van szükség, mert így lehet megóvni a komodói varánuszok élőhelyét. A belépő így 3,75 millió rúpia lett, vagyis közel 100 ezer forint.

A helyi turizmusból élő dolgozók azonban felháborodással fogadták a döntést, és több százan sztrájkba is léptek.

Sokan úgy látják ugyanis, hogy a hatalmas díjemelés elriasztja a turistákat, nehezítve ezzel a turizmusból élők megélhetését – írja a The Guardian.

Indonézia magasabb díjakkal védené a komodói varánuszok élőhelyét a turistáktól Forrás: Shutterstock/ Mo Wu

Az ország idegenforgalmi minisztere hétfőn felszólította a sztrájkolókat, hogy folytassák a munkát, miközben több tucat sztrájkba lépő dolgozót le is tartóztattak.

Az érintett szigetek egyébként az Unesco világörökség részét képezik, és 2019-ben, a koronavírus-járvány kirobbanása előtt, közel 220 ezer látogatót vonzottak.

A következő években azonban az éves látogatószám ennek a negyedére is csökkenhet, ami súlyos károkat okozna a turizmustól függő vállalkozások számára.