Brutális cápatámadás történt a brit partoknál

Kékcápa
Blue shark off shore Channel island, California
Vágólapra másolva!
A feljegyzések tanúsága szerint az elmúlt két évszázadban csupán néhány cápatámadás történt az Egyesült Királyságban. Ezért is lepte meg annyira a helyi hatóságokat a múlt csütörtöki eset, amelyben egy kékcápa harapott meg egy nőt, aki éppen Cornwall partjainál sznorkelezett.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság egyik legenyhébb éghajlatával rendelkezik Penzance, az a történelmi kikötőváros, amelynek partjainál a ragadozó rátámadt a brit nőre.

Az áldozat lábsérülést szenvedett.

A helyi sajtó szerint az áldozat egy sznorkelezésen vett részt, pontosan azért, hogy kékcápákat láthasson, amelyek a nyári hónapokban látogatják a környező vizeket. A Blue Shark Snorkel Trips, a túrát szervező cég azt közölte, hogy az ilyen incidensek „rendkívül ritkák", és „folyamatos egyeztetéseket folytatnak cápaszakértőkkel" a történtekről.

A társaság közleményében azt is hangsúlyozta:

A kékcápa kozmopolita faj, és számos európai tengerben is őshonos Forrás: Origo

Emellett az áldozat nyilatkozatát is megosztották, aki azt mondta:

Bár minden évben számos más cápafaj is felkeresi a Cornwall közeli partokat, a cápatámadások mégis hihetetlenül ritkák. A kékcápák nyáron a Karib-térségből látogatnak az Egyesült Királyságba. Főként halakkal és tintahalakkal táplálkoznak, de esetenként megtámatnak tengeri madarakat is.

Az egyesült királyságbeli jótékonysági szervezet, a Shark Trust szerint 1847 óta nem történt olyan cápaharapás a brit vizeken, amelyeket úgymond ne provokáltak volna ki.

És noha akad néhány cápafaj, amely veszélyes lehet az emberre, azt már a tudományos kutatások is megerősítették, hogy a támadások általában csak tévedésből történnek meg, amikor a ragadozók valamelyik kedvelt táplálékukkal, például fókával keverik össze az úszókat vagy szörfözőket.