Tombol az infláció a Baltikumban

tőzsde árfolyam grafikon
Az infláció valójában a pe´nz va´sa´rlo´e´rte´ke´nek rendszeres cso¨kkene´sét jelenti, tehát nem az árutermékek drágulását okozza.
Vágólapra másolva!
Az Eurostat összeállítása szerint az eurót használó balti államokban már 20 százalék körül „mozog" az éves infláció, sőt Litvániában és Észtországban meg is haladta a pénzromlás üteme a „bűvös húszast".
Vágólapra másolva!

Miközben óriási a szóródás az eurózónában az infláció terén, a folyamatos drágulás minden országban tetten érhető. Egyelőre még csak a júniusi adatok állnak rendelkezésre. Ugyanakkor néhány tagállam még nem is publikálta a fogyasztói árak emelkedését, azaz a frissített lista még bőven hozhat – elsősorban negatív – meglepetéseket.

Az EU statisztikai hivatalának elemzéséből kiderül, hogy az energia árának szédületes növekedése okozza az eurózóna magas inflációját. Az energiaköltségek mintegy 42 százalékkal nőttek az előző év júniusához képest. Az eurózóna éves inflációja megközelítette a kilenc százalékot, amelyre évtizedek óta nem volt példa. Minden hónap egyben történelmi csúccsal is jár, és elemzők szerint ez így lesz még egy jó ideig. Közben óriási problémát okoz még az ellátási láncok leállása is.

Illusztráció Fotó / 123RF

Leginkább a balti tagállamokban tombol az infláció.

Litvániában és Észtországban már meg is haladta a 20 százalékot. Az Eurostat összefoglalója szerint a nyár első hónapjában 20,5, valamint 22 százalékos áremelkedést mértek, Lettországban 19 százalékos volt az éves infláció. Mint arról már korábban beszámoltunk, magas volt még a pénzromlás üteme Szlovákiában, a statisztikusok 12,5 százalékot mértek, és tíz százalék fölött volt a drágulás mértéke Belgiumban, Görögországban, Luxemburgban, továbbá a szomszédos Szlovéniában is.

Az Európai Központi Bank (EKB) korábban jelezte, akkor emeli majd erősen a kamatokat, ha látják az inflációs számokat. Sokat ezen, látva az áremelkedés elszabadulását, már nem kell lamentálniuk az EKB döntéshozóinak.