Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megszüntették a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatokat a hazai bankok

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
Valamennyi hitelintézet kijavította azokat a hibákat, jogszabálysértéseket, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy témavizsgálata nyomán tavaly év végén állapított meg náluk a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és – megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való – csökkentése kapcsán. A jegybank a témavizsgálat során az érintett öt bank és két fióktelep számára összesen 158,2 millió forint bírságot szabott ki - írja közleményében az MNB.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálatot végzett öt banknál és két fióktelepnél – a Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepénél, a Gránit Bank Zrt.-nél, az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepénél, az MKB Bank Nyrt.-nél, az OTP Bank Nyrt.-nél, a Sberbank Magyarország Zrt.-nél (amelynek viszont időközben a jegybank 2022. március 2- határozatával visszavonta a tevékenységi engedélyét és elrendelte a végelszámolását), valamint az UniCredit Bank Hungary Zrt.-nél − a tranzit fizetési számlákkal kapcsolatos pénzmosási kockázatok, kockázatkezelő intézkedések, pénzmosási kontrollok ellenőrzésére.

A jegybank a 2018. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A témavizsgálat célja annak feltárása volt, hogy a pénzügy intézmények kellő alapossággal járnak-e el a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenységük során, azonosítják-e a tranzit fizetési számlákkal kapcsolatos kockázatokat, s megfelelő eljárásokat, kontrollokat alkalmaznak-e ezek csökkentésére.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az MNB a vizsgálata nyomán hiányosságokat tárt fel egyes hitelintézetek pénzmosásgyanús esetekre vonatkozó bejelentési gyakorlatával kapcsolatban.

Jogsértőnek bizonyult, hogy a hitelintézetek egy része nem megfelelően paraméterezte a pénzmosási kockázatot hordozó tranzakciókat jelző szűrőrendszert.

Emellett egyes bankok esetében a szűréshez használt szcenáriók alapjául szolgáló logikák dokumentálásának gyakorlata sem felelt meg a hatályos jogszabályoknak.

A feltárt hiányosságok miatt az MNB 2021. december végén összességében 158,2 millió forint bírságot szabott ki a hét piaci szereplőre és 2022 április-májusi határidőkkel – a döntéshozó testületek által jóváhagyott, dokumentált módon – kötelezte azokat a feltárt hiányosságok kijavítására.

2022 első félévében az MNB meggyőződött arról, hogy a vizsgálatban érintett hitelintézetek teljeskörűen eleget tettek az előírt intézkedéseknek, a hiányosságokat pótolták és szervezeti, szabályozási struktúrájuk révén képesek a tranzitszámla-kockázatok észlelésére és kiküszöbölésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről