Emberemlékezet óta nem volt ilyen súlyos ökológiai katasztrófa Lima környékén

olajszennyezés Peru
Cleaning crews work to remove oil from a beach in the Peruvian province of Callao on January 17, 2022, after a spill which occurred during the unloading process of the Italian-flagged tanker "Mare Doricum" at La Pampilla refinery caused by the abnormal waves recorded after the volcanic eruption in Tonga. - A massive volcanic eruption in Tonga triggered tsunami waves around the Pacific, with waves strong enough to drown two women in Peru, more than 10,000 kilometres (6,000 miles) away. (Photo by Cris BOURONCLE / AFP)
Vágólapra másolva!
A perui fogyasztóvédelmi hivatal beperelte a Repsol spanyol olajvállalatot a januárban Lima partjainál a tengerpartokat befeketítő hatalmas olajszennyezés miatt - írja a BBC. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi idők legsúlyosabb ökológiai katasztrófájának nevezett szennyeződés során

több mint 10.000 hordó olaj szivárgott a Csendes-óceánba.

A polgári peres eljárás során 3 milliárd dollárt követel az állam a környezeti károkért és 1,5 milliárd dollárt a helyieknek okozott károkért. Az olajvállalat azonban nem vállalta a felelősséget a történtekért, véleménye szerint ugyanis az olajszivárgást a tongai vulkánkitörés által keltett hirtelen és erős hullámzás okozta, és szerintük az éppen ott tartózkodó Mare Doricum olajszállító hajó felelős a történtekért.

Kedden egy perui bíró elfogadta a Nemzeti Versenyjogi és Szellemi Tulajdonvédelmi Intézet (Indecopi) 4,5 milliárd dolláros keresetét a Repsol ellen, ami azt jelenti, hogy az ügy bíróság elé kerül.

Olajszennyezés Peru-ban Forrás: AFP/Cris Bouroncle

Az olajvállalat tulajdonában lévő víz alatti olajvezeték január 15-én okozott szivárgást, amikor a Mare Doricum nevű, olasz zászló alatt közlekedő tartályhajó a Repsol La Pampilla finomítójában rakodott éppen ki.

Minden rendelkezésünkre álló eszközt bevetettünk a szivárgás és a szennyeződés megfékezésére, a térségben élő közösségek megsegítésére, valamint az olajszennyezés által érintett állatvilág megmentésére és ellátására." - nyilatkozta a Repsol szóvivője a BBC-nek.

A perui környezetvédelmi minisztérium szerint halászok és vendéglátósok százai vesztették el jövedelmüket a katasztrófa miatt.

A helyi halászok még tüntetni is kezdtek, mert a szennyezés miatt nem tudtak kimenni a tengerre.

Januárban az ügyészek büntetőeljárást is indítottak a Repsolnak az incidensben játszott szerepe miatt, ezért most a cég négy vezetője 18 hónapig (azaz a folyamatban lévő vizsgálat végéig) nem hagyhatja el az országot.

Májusban a Repsol közölte, hogy a tisztítási költségek 127 millió fontjába kerülnek a cégnek. A cég tavaly 2,11 milliárd font nettó nyereséget ért el, ami a tisztítási költség tizenhatszorosa.