Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre nagyobb mértékben használjuk az elektronikus fizetési megoldásokat

Fizetés, bankkártya, mobilfizetés, biztonságos, paypass, MasterCard
A mobilfizetés még egy plusz szintettel erősíti az adatbiztonságot.
Vágólapra másolva!
Az OTP Csoport tapasztalatai alapján az első negyedév 30 százalékot is meghaladó bővülése után a második negyedévben újra 30 százalék felett növekedett a kártyaelfogadási tranzakciók száma és volumene az előző év azonos időszakához képest. A folyamatot a turizmus újraindulása mellett az emelkedő infláció és az adóvisszatérítésből fedezett vásárlások is táplálták. A pénzintézet szakértői szerint ugyanakkor a 2022 első félévét jellemző dinamikus fejlődés üteme a második félévben csökkeni fog.
Vágólapra másolva!

Az első negyedév meglepetésszerű növekedése után 2022. április-júniusában is folytatódott Magyarországon az elektronikus fizetés bővülése. Az OTP Csoport legfrissebb statisztikái alapján

a kártyaelfogadás forgalma az első negyedévhez képest 15,5 százalékkal,

míg éves összehasonlításban 35,6 százalékkal növekedett. A hitelintézet POS-termináljain végrehajtott tranzakciókban is hasonló változás figyelhető meg, negyedévről-negyedévre 15,2, míg 2021. második negyedévével összehasonlítva 32,8 százalékkal emelkedett ezek darabszáma.

A mobiltelefonos kártyaelfogadási alkalmazás, a SimpleBusiness forgalma az idei második negyedévben 188 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakét, míg a tranzakciók száma 272 százalékkal.

A hitelintézet szakértői szerint a dinamikus bővülésben az év eleji egyszeri támogatásokból – mint a családi adóvisszatérítés – fedezett vásárlások és a koronavírus-járvány enyhülésének következtében fellendült turizmus ugyanúgy szerepet játszott, mint az emelkedő infláció, vagy az orosz-urán konfliktus elől menekülők magyarországi vásárlásai.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A fizetési infrastruktúrát vizsgálva a második negyedévben a korábbiaknál nagyobb mértékben jelentek meg a szezonális POS-terminál igénylések, ami szintén a turizmus és ehhez kapcsolódó iparágak újraindulását jelzi.

A kártyaelfogadási mobilalkalmazás, a SimpleBusiness forgalmában az okozott látványos keresletnövekedést, hogy az applikáció már érintéses kártyaelfogadást is lehetővé tesz a kereskedők számára, így e téren további jelentős bővülési lehetőség látható a bank szakértőinek véleménye alapján. Szintén dinamikusan bővült a kártyaelfogadást biztosító, kezelőszemélyzet nélküli automata berendezések száma, ilyenek például csomag- vagy a parkolóautomaták.

„Az elektronikus fizetés éven belüli trendjét vizsgálva szinte hagyományosnak nevezhető, hogy a januári visszafogott forgalmat követően elindul az év végi csúcsig tartó növekedés, azonban az idei második negyedév eredményeihez több előre nem várt külső tényező is hozzájárult.

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője közleményükben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről