Erre senki nem számított: megduplázódott a fiatalok vagyona a koronavírus-járvány alatt

A mai harmincasok, az y generáció szabadon és öntudatosan nyilvánít véleményt
Vágólapra másolva!
Miközben a koronavírus-járvány világszerte pénzügyi nehézségeket okozott a lakosság számára, egy friss amerikai kutatás meglepő eredményre jutott. Kiderült, hogy az Y generáció tagjainak összesített vagyona egyenesen megduplázódott.
Vágólapra másolva!

Az 1981 és 1996 között születetett amerikai fiatalok, vagyis az Y generáció tagjai, több mint megduplázták a nettó vagyonukat 2020 és 2022 első negyedéve között – derül ki a MagnifyMoney friss kutatásából.

Az idei első három hónapban ugyanis az amerikai Y generáció összesített vagyona 9380 milliárd dollár volt, szemben a két évvel korábban mért 4550 milliárd dollárral

– írja a CNBC.

Az is kiderült, hogy a fiatalok átlagos nettó vagyona is megkétszereződött. Ezt úgy határozzák meg, hogy a vagyoni eszközök értékéből kivonják az összes fennálló kötelezettséget. Az átlagos nettó vagyon így 127.793 dollár volt, szemben a két évvel ezelőtti 62.758 dollárral.

Az ingatlanárak miatt emelkedett meredeken a fiatalok összvagyona Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Oneinchpunch

A jelentés azonban hozzáteszi, hogy az Y generáció átlagos nettó vagyona még mindig elmarad a megelőző nemzedékekétől (X generáció, "baby boom"-nemzedék). Utóbbiak esetében az átlagos vagyon 647.619, illetve 1.021.264 dollár.

A vagyongyarapodás legfontosabb oka az ingatlanárak emelkedése. Ennek eredményeként az Y generáció teljes vagyonának több mint egyharmadát az ingatlanvagyon teszi ki.

Az amerikai ingatlanok eladási árának mediánja 329 ezer dollár volt 2020 első negyedévében, míg két évvel később már közel 429 ezer dollár.

Mindazonáltal a nemrég saját otthont vásárló fiatalok jelentős adóssággal rendelkezhetnek. Az Y generáció adósságának csaknem 63 százalékát a lakáshitelek adják.