Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Drogosok és hajléktalanok terrorizálják egy világhírű kávézólánc vendégeit

népszerű márkák galéria, starbucks
The logo of American coffee company and coffeehouse chain Starbucks is seen in Munich. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy egy kiszivárgott felvétel tanúsága szerint veszélyes vendégek tömegével küzd a Starbucks, és ezért kényszerül több üzletét is bezárni.
Vágólapra másolva!

Az említett videóban a Starbucks vezérigazgatója, Howard Schultz arról beszél, hogy a cég több amerikai üzletét is be fogja zárni:

A vállalat biztonsági problémákra hivatkozik, és az első körben 16 kávézója húzza le a rolót, de ez csak a kezdet.

A Starbucks vezetése szerint számos kávézóban már rendszeresen bukkannak fel a kifejezetten veszélyes vendégek, akik kockázatot jelentenek mind a békés látogatók, mind a személyzet számára.

Így bár ezek az üzletek nyereségesek, mégis a bezárásuk mellett döntöttek.

Annyit már a múlt héten bejelentettek, hogy július végéig 16 kávézót zárnak be. Ezek Los Angelesben, Seattle-ben és az Oregon állambeli Portlandben vannak, de más amerikai városokat is érint a döntés. A hivatalos kommunikációban a cég vezetése olyan kihívást jelentő incidensekről számolt be, amik kezelésére az üzleteik nincsenek felkészítve. Amikor a bezárásokról szóló hírek először megjelentek, akkor a vállalat szóvivője azt mondta, hogy azokban az üzletekben nem folytatják a munkát, ahol ezek a kihívások megjelentek.

Egy hajléktalan alszik a Starbucks kávézó előtt a Hollywood Boulevardon, Los Angelesben Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A vezetés meghallgatásokat tartott az érintett kávézók személyzete körében, akik kábítószerfogyasztás miatt zavart vendégekről, hajléktalanokról és bűnözőkről számoltak be.

Korábban az érintett helyeken már próbálkoztak a mosdók bezárásával és az asztalok számának csökkentésével, de állításuk szerint ezek az intézkedések nem váltak be.

A szakszervezet szerint megtorlás történik

A Starbucks szakszervezeti vezetői szerint viszont, az üzletlánc a veszélyes vendégeket csak álcának használja, miközben a valóságban megtorlás zajlik a cégen belül. Úgy vélik, hogy a vezetés csak olyan kávézókat zár be, ahol szakszervezeti tömörülés jött létre. Állításuk szerint a legutóbb bejelentett 16 kivégzett üzlet között 2 is van, ahol frissen döntöttek a szakszervezethez csatlakozásról, illetve egy harmadikban augusztusban lett volna erről szavazás.

– olvasható a Starbucks Workers United közleményében.

A Starbucks vezetése ugyanakkor tagadja, hogy ilyen indíttatás állna a döntéseik hátterében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről