Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megdöntötték a kólásdoboz-gyűjtés világrekordját - videó

alumínium doboz
Cap at coke can (detail)
Vágólapra másolva!
Christian Cavaletti saját korábbi rekordját megdöntve világrekorder lett a kólásdoboz gyűjteményével, amely mára valóságos múzeummá nőtte ki magát - áll a Guiness Világrekordok hivatalos oldalán.
Vágólapra másolva!

Cavaletti 1989. június 1-jén kezdte el gyűjteni a Pepsi-dobozokat. A szenvedélyét testvérétől vette át, aki a Vissza a jövőbe! című film megnézése után lett fanatikus kólásdoboz-rajongó.

Hamarosan "Pepsi-ikrek" néven váltak ismertté a gyűjtők körében,

annak ellenére, hogy nyolc év korkülönbség van köztük.

Videón mutatjuk a híres gyűjteményt:

A milánói származású Christian Cavaletti kémikusként szerzett mesterdiplomát, jelenleg egy helyi textilipari vállalatnál dolgozik telephelyvezetőként.

Először 2004 márciusában döntött rekordot 4.391 Pepsi-dobozzal.

Majdnem húsz évvel később ez a szám már 12.402-re nőtt, és nemsokára tovább gyarapszik, hiszen folytatja hobbiját.

A Pepsi megalkotója egy gyógyszerész volt, aki eredetileg Brad’s Drinknek nevezte el találmányát. Három évvel később új nevet adott az italnak, így lett Pepsi-Cola. A Pepsi a dyspepsia kinevezésből ered, ami gyomorrontást, emésztési zavart jelent. Forrás: Imaginechina/Jing wei - Imaginechina/Jing Wei

Cavaletti gyűjteménye ma 81 különböző országból származik, különleges darabjai között megtalálható a valaha készült legelső (1948-as) kiadású Pepsi doboz is.

A világrekorder az azt igazoló oklevéllel:

A gyűjtemény egy másik érdekes darabja 1985-ben készült, az úgynevezett "űrdoboz".

Az űrrepüléshez átalakított és fúvókával ellátott doboz egy olyan program része volt, amelyben a Pepsi és a Coke is részt vett. Ezzel a legénység tagjai bővebb italválasztékhoz jutottak, és ízpróbákat is végezhettek, valamint kiértékelhették a speciális dobozok használhatóságát a repülések alkalmával.

Cavaletti tulajdonában van továbbá a legrégebbi, Európában, pontosabban Spanyolországban készült Pepsi-dobozkészlet is. A kollekcióban a Marvel-univerzum szuperhősei szerepelnek, és a 80-as években készült legértékesebb készletek közé tartozik. Becsült értéke 40.000 dollár.

A világrekorder azonban nem szeretné, ha a gyűjteménye magánjellegű maradna, szeretné ezt megosztani a nyilvánossággal is, és belőle a világ legnagyobb kólásdoboz-kiállítását létrehozni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről