Az ehető és vegán biocellulóz anyag valójában erjesztés eredménye.
Az előállítása során cukrokat és más szerves anyagokat adnak a kombuchához, azaz egy teával, élesztővel és baktériumokkal készült fermentált italhoz.
Az átlagos növekedési idő két hét, majd az erjesztő keverék felületén egy membrán képződik, amely maga a csomagolóanyag. Az erjedés során ezek a biocellulóz héjak rétegesen, egymás után alakulnak ki, a hagyma rétegenkénti növekedéséhez hasonló folyamatban. A végterméknek „enyhe kombucha íze van", azonban, ha tartalmával együtt megfőzik, akkor magába szívja az étel ízét.
A csomagolóanyag hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, és alacsony pH-értékének köszönhetően sokáig ehető. A Scoby-ba csomagolható termékek között vannak gyógynövények, magvak, vagy a csomagolással együtt főzhető instant ételek. Segítségével a vásárlóknak saját csomagolásukban csak a sütőbe vagy egy serpenyőbe kell tennie a terméket, amely így hulladékmentes élelmiszerként juthatna el a termelő gazdaságtól egészen az asztalig.
A felfedezője jelenleg is aktívan dolgozik azon, hogy a találmány mielőbb kereskedelmi termékké váljon, és erre hatalmas az esély, ugyanis az alternatív csomagolási módszerek iránti érdeklődés minden eddiginél nagyobb.
A biológiai szövetek használata mezőgazdasági termékek csomagolására nem új keletű dolog. Hagyományosan ugyanis a gazdálkodók állati szövetet használtak a húsok, például a szalámi kapszulázására és szárítására. Valójában a Scoby nagyon hasonlít a szárított ezekre, azzal a kivétellel, hogy ez egy teljesen vegán anyag, amelyet bármely gazda megtermelhet egy egyszerű vegyi eljárással.